Γνωρίστε τις βασικές τεχνικές βαφής

Οι 4 βασικές τεχνικές βαφής που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βάψετε και να διακοσμήσετε το σπίτι σας.

 

Επιγραμματικά, οι 4 βασικές τεχνικές βαφής είναι με πινέλο, με τον κύλινδρο, με χρήση ταμπόν  βαφής και με σπρέι. Κάθε ένας από αυτούς του τρόπους χρίζει διαφορετικής τεχνικής ανάλογα με το ποια επιφάνεια θέλετε να βάψετε.

 

id texnikes vafis 008

Ένα ιδιαίτερο βάψιμο τοίχου, φωτό: sheerluxe.com

 

Ο παλιός κλασικός τρόπος βαφής με πινέλο

Ο πιο παλιός και κλασικός τρόπος για να βάψουμε μια επιφάνεια είναι το πινέλο. Στα παλιά χρόνια ένα πινέλο και ένας κουβάς με μπογιά ήταν αρκετός για να λυθεί το θέμα του βαψίματος εσωτερικά και εξωτερικά του σπιτιού. Σήμερα είναι λίγο πιο πολύπλοκο.

 

id texnikes vafis 004

Αφαίρεση της παραπανίσιας μπογιάς

 

Ας δούμε μερικά από τα βασικά στοιχεία της τεχνικής βαψίματος με πινέλο:

  • Ελέγχουμε το πινέλο να είναι καθαρό από σκόνες και σκουπιδάκια
  • Πριν βουτήξουμε το πινέλο στο κουτί με την μπογιά, προσέχουμε να έχουμε ανακατέψει καλά το χρώμα. Απλά ανοίγουμε το κουτί και με κάποιο μακρύ αντικείμενο αναδεύουμε την μπογιά.
  • Όταν πρόκειται να κάνουμε μίξη χρωμάτων τότε κάνουμε χρήση και από άδεια μεταχειρισμένα κουτιά ώστε να προσθέσουμε τα υλικά μου θέλουμε. Σε αυτό το σημείο καλό είναι να καθαρίσουμε όσο περισσότερο γίνεται τα κουτιά, γιατί υπάρχει η πιθανότητα να έχουν μείνει ξερά υπολείμματα από προηγούμενο χρώμα και αυτό να φανεί στο βάψιμό μας.
  • Βουτάμε το πινέλο μέχρι την μέση των τριχών και σηκώνοντάς το, χαϊδεύουμε με τις άκρες των τριχών το εσωτερικό του κουτιού. Με αυτόν τον τρόπο αφαιρούμε το παραπανήσιο που μπορεί να στάξει στην προσπάθεια μας να βγάλουμε το πινέλο.
  • Προσέχουμε πρώτα να βάψουμε ελαφριά σε λωρίδες, παράλληλα μεταξύ τους μέχρι το πινέλο να βγάζει λίγη μπογιά. Έπειτα συνεχίζουμε εγκάρσια με τον ίδιο τρόπο. Επαναλαμβάνουμε ξανά τα βήματα μέχρι να βαφτεί καλά η επιφάνεια.

 

Χρησιμοποιώντας τον κύλινδρο

Ο κύλινδρος είναι φαινομενικά ένας πιο εύκολος τρόπος βαφής. Αρχικά διαλέγουμε το κατάλληλο περίβλημα που θα χρησιμοποιήσουμε στον κύλινδρο για να έχουμε συγκεκριμένο αποτέλεσμα βαφής.

 

id texnikes vafis 005

Κύλινδρος βαφής, φώτο: heatherednest.com

 

Αν χρησιμοποιούμε τον παλιό συμπαγή κύλινδρο, τότε πρέπει να προσέξουμε στον δίσκο που θα έχουμε το χρώμα να τον γεμίσουμε περίπου στα 20 χιλιοστά. Μετά αφού περάσουμε τον κύλινδρο μέσα από την μπογιά, τον ανεβοκατεβάζουμε στην επικλινή επιφάνεια για να απλωθεί ομοιόμορφα το χρώμα πάνω στον κύλινδρο.

Ο κύλινδρος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βάψουμε τις γωνίες. Γι αυτό τον λόγο σταματάμε 25 χιλιοστά περίπου πριν από την γωνία και χρησιμοποιούμε πινέλο.

 

Χρήση ταμπόν βαφής

Το βάψιμο με ταμπόν βαφής είναι λιγότερο γνωστός. Αφού απλώσουμε το χρώμα στον δίσκο, βουτάμε το ταμπόν στην μπογιά σε βάθος όσο το πίλημα. Αν στον δίσκο μας έχουμε και κύλινδρο τροφοδοσίας τότε καλό είναι να κυλίσουμε το ταμπόν πάνω του ώστε να κατανεμηθεί καλά η μπογιά.

 

id texnikes vafis 007

Ταμπόν βαφής σε διάφορα μεγέθη

 

Δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο που πρέπει να προσέξουμε στο βάψιμο. Δουλεύουμε πρώτα προς μια κατεύθυνση και μετά κατά ορθές γωνίες. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία.

 

Βάψιμο με σπρέι

Ειδικά σήμερα, το βάψιμο με σπρέι είναι το πιο διαδεδομένο. Ίσως οφείλεται στην παιχνιδιάρικη αίσθηση που δίνει, ίσως και στην προβολή εξαρτημάτων σπρέι που διαφημίζονται κατά διαστήματα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

 

id texnikes vafis 002

Ενδεικτικό πιστόλι βαφής

 

Σημασία έχει το πιστόλι σπρέι και γενικότερα ολόκληρος ο μηχανισμός να είναι πιστοποιημένος, δεν αξίζει για λίγα χρήματα παραπάνω να χαλάσουμε μια ωραία επιφάνεια και να μην έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Δυο είναι τα βασικά πράγματα που πρέπει να προσέξουμε σε αυτήν την τεχνική:

  • Ανακατεύουμε πολύ καλά το χρώμα πριν το τοποθετήσουμε στο δοχείο
  • Το χέρι μας πρέπει να κρατά την ίδια από τον τοίχο την ώρα που ψεκάζουμε. Πολλές φορές από ταχύτητα, το χέρι μας διαγράφει ένα τόξο στην κίνηση που κάνουμε στην προσπάθεια μας να βάψουμε μεγάλες λωρίδες. Αυτό λοιπόν είναι που πρέπει να αποφύγουμε.

 

Γνωρίστε τις βασικές τεχνικές βαφής αναρτήθηκε: 21 Ιουλίου, 2016 από το Σπίτι και Διακόσμηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *