Χαμήλωσε το φως

Για να κάνουμε ατμόσφαιρα με χαμηλό φωτισμό.

Σε πολυτελείς κατοικίες θεωρείται πλέον ως δεδομένο, ιδίως στο καθιστικό, να υπάρχει ένας διακόπτης που να ρυθμίζει την ένταση του φωτισμού.

Ο χαμηλός φωτισμός είναι σε πολλές των περιπτώσεων πολύ χρήσιμος, όχι μόνο για να φτιάξουμε μια συγκεκριμένη ατμόσφαιρα, αλλά και σε πρακτικό επίπεδο, όταν θέλουμε να παρακολουθήσουμε τηλεόραση, να ξεκουράσουμε τα μάτια μας, για μεγαλύτερη οικονομία κ.α.

 

tex Χαμήλωσε το φως 003

Ο μηχανισμός που κάνει αυτή την δουλειά είναι ο ροοστάτης. Ο ροοστάτης μας βοηθάει κατά την διάρκεια της μέρας να ρυθμίζουμε εμείς την ένταση που θα εκπέμπει η λάμπα, μέσω ενός περιστρεφόμενου διακόπτη.

tex Χαμήλωσε το φως 002

Η αρχή λειτουργίας του ροοστάτη (μεταβλητή αντίσταση) είναι ουσιαστικά η μεταβολή της αντίστασης, στρίβοντας δηλαδή τον διακόπτη για να μειώσουμε το φως, αυτό που κάνουμε είναι να μεγαλώνουμε την αντίσταση του κυκλώματος (Νόμος του Ohm). Ωστόσο στα σπίτια δεν χρησιμοποιούμε απλούς ροοστάτες, αλλά dimmer τα οποία είναι λίγο πιο πολύπλοκα.

Το dimmer διαθέτει ένα περιστροφικό ποτενσιόμετρο για αυξομειώνουμε τον φωτισμό. (Το ποτενσιόμετρο είναι ένας μεταβλητός αντιστάτης που τον συνδέουμε σε ένα κύκλωμα έτσι ώστε να μπορούμε να ρυθμίζουμε την ηλεκτρική τάση).

Αν και η οικιακή του χρήση έγινε στην εσωτερική διακόσμηση, σήμερα μπορούμε να πούμε ότι χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής λόγο ενεργειακού ενδιαφέροντος. Με απλά λόγια, χαμηλώνοντας την ένταση του ρεύματος στους λαμπτήρες, τότε καταναλώνουμε λιγότερο ρεύμα. Είναι ένας απόλυτα ασφαλές και αξιόπιστος μηχανισμός που μπορούμε πλέον να βρούμε στο εμπόριο σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων. Τον ρυθμιστή έντασης (dimmer), τον συναντάμε συνήθως σε μοντέρνα επιδαπέδια φωτιστικά και σε εγκαταστάσεις κρυφού φωτισμού.

Χαμήλωσε το φως αναρτήθηκε: 2 Δεκεμβρίου, 2015 από το Σπίτι και Διακόσμηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *