Φωτιστικό από λιωμένο γυαλί

Με το ψήσιμο του γυαλιού μέσα στην κάμινο (fusing glass) μπορούμε να δημιουργήσουμε υπέροχες κατασκευές και διακοσμητικά στοιχεία για το σπίτι.

Η τεχνική του λιωμένου γυαλιού (fusing glass) είναι η θερμική κατεργασία του γυαλιού κάτω από υψηλές θερμοκρασίες της τάξεως των 600 °C και άνω (βαθμοί κελσίου) με στόχο την δημιουργία νέων μορφών και σχημάτων.

Γίνεται από εξειδικευμένους τεχνίτες και χρησιμοποιείται σε πολλούς τομείς, είναι τεχνική που απαιτεί δεξιότητα και μεράκι και γι αυτό τον λόγο την συναντούμε συχνά και στον κόσμο της εικαστικής τέχνης. Για να γίνουν τα περίτεχνα σχέδια πάνω στο γυαλί χρειάζεται και διαφορετική μέθοδος, για την ακρίβεια διαφορετική θερμοκρασία.

ide φωτιστικο γυαλι διακοσμος fusing glass 009

Η πρώτη είναι της τάξεως των 427-594 °C (800 ºF – 1100 ºF) και αποτελεί την εύθραυστη ζώνη. Ήδη από αυτή την θερμοκρασία ο κλίβανος που επεξεργάζεται το γυαλί απαγορεύετε να ανοίξει. Η δεύτερη βαθμίδα είναι της τάξεως των 719-775 °C (1325 ºF – 1425 ºF), σε αυτή την φάση οι άκρες μαλακώνουν και τα κομμάτια κολλάνε μεταξύ τους. Στην τρίτη βαθμίδα της τάξεως των 776-872 °C (1425 ºF – 1600 ºF), τα κομμάτια έρχονται σε πλήρη σύνδεση και έχουν ομοιόμορφο πάχος.

 

ide φωτιστικο γυαλι διακοσμος fusing glass 002

SkliMax @ Finne

 

Για να πάρουμε μια γεύση αυτής της τεχνικής, θα δούμε τον τρόπο κατασκευής ενός κομματιού που θα υποστεί την διαδικασία του ψησίματος. Το δυόμισι μέτρων γυάλινο κομμάτι θα κρεμαστεί κάτω από τρεις LED λαμπτήρες, φωτίζοντας το γυαλί, δημιουργώντας έτσι ένα αξιόλογο φωτιστικό. Το όλο εγχείρημα το βρήκαμε στο blog της αρχιτεκτονικής ομάδας Finne με την ονομασία SkliMax. Αρχικά, έχουμε την βασική στρώση, το φύλλο γυαλιού που θα ξαπλώσουμε πάνω του πολλές λεπτές βέργες γυαλιού. Τα τοποθετούμε μαζί μέσα στον κλίβανο για να κολλήσουν και να ενσωματωθεί το ένα στο άλλο.

 

ide φωτιστικο γυαλι διακοσμος fusing glass 005

SkliMax @ Finne

Έπειτα, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία του ψησίματος, το γυαλί πρέπει να μεταφερθεί προσεχτικά στο εργαστήριο για να κοπεί και να πάρει την τελική του μορφή. Η διαδικασία της κοπής θέλει ιδιαίτερα προσεχτικές κινήσεις, γιατί κατά την διάρκεια της διαδικασίας μπορεί να δημιουργηθούν ρωγμές στο κομμάτι και να αναγκαστούμε να το επιστρέψουμε πίσω στην κάμινο για διόρθωση.

 

ide φωτιστικο γυαλι διακοσμος fusing glass 008

SkliMax @ Finne

Τέλος, το κομμάτι για να θεωρηθεί ολοκληρωμένο περνάει και από την διαδικασία της πλαστικοποίησης, πρέπει τα δυο στρώματα να συνδέονται τέλεια.

 

ide φωτιστικο γυαλι διακοσμος fusing glass 007

SkliMax @ Finne

Το τελικό αποτέλεσμα είναι πραγματικά πολύ όμορφο. Εκτός από φωτιστικά, η τεχνική του ψησίματος του γυαλιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλούς τομείς, εντυπωσιάζοντας και προκαλώντας μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Στο διαδίκτυο και σε περιοδικά μπορούμε να βρούμε πολλές ιδέες με βάση αυτή την τεχνική που θα βοηθήσουν στην διακόσμηση του σπιτιού και στους επαγγελματικούς χώρους.

Φωτιστικό από λιωμένο γυαλί αναρτήθηκε: 12 Σεπτεμβρίου, 2015 από το Σπίτι και Διακόσμηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *