Φοίνικας ο Κανάριος

Ένα φυτό για μεγάλα σπίτια

 

Ο Φοίνικας ο Κανάριος, όπως αναφέρει και το όνομά του, προέρχεται από τους Κανάριους Νήσους. Σε ύψος μπορεί να φτάσει τα 6 μέτρα, ενώ πρέπει να προσέξουμε κατά την επαφή μαζί του αφού τα φύλλα του μπορεί να γίνουν πολύ σκληρά και αιχμηρά.

Είναι συνεπώς φυτό για μεγάλα σπίτια και ανάλογο με την χουρμαδιά που είναι ακόμα μεγαλύτερη, αλλά με λιγότερα φυλλαράκια στους φυλλοβόλους βλαστούς. Η γνωστή Χουρμαδιά ή αλλιώς Φοίνικας ο δακτυλοφόρος (Phoenix dactylifera), είναι είδος φοίνικα που φύεται περισσότερο στην Σαχάρα και στο Ιράκ, φθάνει σε ύψος τα 20 με 30 μέτρα περίπου.

 

Φοίνικας ο Κανάριος @ House Plants Expert

 

Εκτός από τον Φοίνικα τον ροιβολένιο (μικρογραφία της χουρμαδιάς, φθάνει μέχρι 1,5 μέτρα) οι υπόλοιποι είναι κατάλληλοι για εσωτερικούς χώρους μόνο σαν νεαρά φυτά. Ο Φοίνικας ο Κανάριος εξελίσσεται σε δέντρο με κορμό όταν ωριμάσει, κάτι που χρειάζεται πολύ καιρό δεδομένου ότι το φυτό έχει αργή ανάπτυξη. Δεν του αρέσουν χώροι με κεντρική θέρμανση και το χειμώνα χρειάζεται μάλλον χαμηλή θερμοκρασία, ενώ το καλοκαίρι καλό αερισμό.

 

Φοίνικας ο Κανάριος

 

Θερμοκρασία: Ευτυχώς, ο Φοίνικας ο Κανάριος ανέχεται θερμοκρασίες από -6 έως 37 °C, και μπορούν βέβαια να επιβιώσουν για μικρά διαστήματα και έξω από αυτή τη ζώνη θερμοκρασίας.

Φως: Ο Φοίνικας ο Κανάριος αγαπά το ηλιακό φως. Το καλύτερο που μπορείτε να του προσφέρεται είναι ο συνδυασμός ηλιακού φωτός και σκιάς, το οποίο ένα ανατολικό ή δυτικό παράθυρο μπορεί να δώσει.

Πότισμα: Αποφύγετε την υπερχείλιση και προσέξτε το έδαφος να έχει καλή αποστράγγιση. Καλό θα είναι το χώμα να είναι στεγνό στην κορυφή και μετά υγρό.

Έδαφος: Χρησιμοποιείται καλύτερα ένα μείγμα με βάση την τύρφη με καλή αποστράγγιση. Δύο μέρη τύρφης και ένα μέρος περλίτη ή άμμου δουλεύουν καλά. (Τα τυρφώδη εδάφη δεν επιτρέπουν την γρήγορη αποσύνθεση της οργανικής ύλης, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση της σε ποσοστά μεγαλύτερα του συνηθισμένου, υπάρχει η ξανθιά τύρφη και η μαύρη τύρφη)

Λιπάσματα: Προσέξτε τις ποσότητες γιατί οι φοίνικες είναι πολύ ευαίσθητα στην υπερβολική κατανάλωσή τους και χρειάζονται τη σωστή ισορροπία των κατάλληλων θρεπτικών ουσιών.

Αλλαγές: Κάθε 4 χρόνια ανανεώνετε πλήρως το έδαφος και ελέγχετε το μέγεθος και την υγεία των ριζικών συστημάτων. Οι ρίζες ίσως χρειαστούν κλάδεμα.

Υγρασία: Η μέση υγρασία του δωματίου είναι καλή.

Διάδοση: Πολλαπλασιασμός από σπόρους. Απαιτούνται θερμοκρασίες περίπου 27 ° C καθιστώντας δύσκολη τη διάδοση για τον μέσο καλλιεργητή.

 

Φοίνικας ο Κανάριος αναρτήθηκε: 26 Σεπτεμβρίου, 2018 από το Σπίτι και Διακόσμηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *