Το φυσικό σχολείο

Το σχολείο και η εξοικείωση τους με  πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης.

Τοποθεσία Εκδήλωσης: Λάρισα – Ημερομηνία Εκδήλωσης: 2014

Το φυσικό σχολείο είναι μια συνεργασία του cob.gr με το 17ο δημοτικό σχολείο Λάρισας, στα πλαίσια προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών στα περιβαλλοντολογικά προβλήματα της εποχής μας και η εξοικείωση τους με  πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης.

Το πρώτο μισό του προγράμματος έχει εισαγωγικό χαρακτήρα στις «ήπιες»  τεχνολογίες και τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Το δεύτερο μισό  έχει καθαρά βιωματικό χαρακτήρα με την πρακτική εφαρμογή των παραπάνω τεχνολογιών στην κατασκευή ενός πειραματικού μοντέλου αίθουσας διδασκαλίας.

Για το εγχείρημα συνεργαζόμαστε με τους  δάσκαλους και τους μαθητές του προγράμματος. Φυσικά η παρακολούθηση θα ενθαρρύνεται και για τους υπόλοιπους μαθητές. Το κτίριο  κατασκευάζεται στο προαύλιο του σχολείου σε κλίμακα 1:3 περίπου και βασίστηκε στο σχέδιο-πρόταση παιδιών που επιλέχθηκε ως πιο κατάλληλο.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης (πηγή: cob.gr)

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης (πηγή: cob.gr)

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης (πηγή: cob.gr)

Είναι χτισμένο εξ ολοκλήρου με φυσικά υλικά μειώνοντας έτσι στο ελάχιστο το οικολογικό του αποτύπωμα. Τα θεμέλια έγιναν με πέτρα, οι τοιχοποιίες με πλίνθους και η στέγη θα είναι φυτεμένη με ποώδη φυτά. Για μόνωση θα χρησιμοποιηθεί μαλλί και άχυρο.

Είναι βιοκλιματικά σχεδιασμένο, χρησιμοποιώντας τον ήλιο και τον αέρα για την θέρμανσή και τον δροσισμό του αντίστοιχα. Όταν η θερμοκρασία στο εσωτερικό πέφτει κάτω από το επίπεδο θερμικής άνεσης, θα θερμαίνεται με εξωτερικό κύκλωμα παραγωγής ζεστού αέρα με τον ήλιο.

 

Η περιμετρική δενδροφύτευση θα είναι ένας συνδυασμός αειθαλούς και φυλλοβόλου βλάστησης με στόχο την επιπλέον προστασία του κτιρίου από τις καιρικές συνθήκες.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Πηγή: cob.gr

 

 

Το φυσικό σχολείο αναρτήθηκε: 13 Σεπτεμβρίου, 2015 από το Σπίτι και Διακόσμηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *