Το φιλί του Γκούσταφ Κλιμτ

Το φιλί του Γκούσταφ Κλιμτ. Ο πιο διάσημος πίνακας του Gustav Klimt.

Το φιλί του Γκούσταφ Κλιμτ είναι ο πίνακας που αγαπήθηκε περισσότερο από το κοινό, σε σχέση με τα υπόλοιπα έργα του καλλιτέχνη. Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι τον γνωρίζουν λανθασμένα ως Γκουστάβ Κλιμτ, επειδή το όνομα Gustav Klimt ακούγεται στα αγγλικά με αυτό τον τρόπο. Το όνομα του όμως είναι αυστριακό και το v (βε) διαβάζεται σαν φ (εφ), επομένως δεν είναι Γκουστάβ Κλιμτ αλλά Γκούσταφ Κλιμτ.

Το φιλί είναι ένας μαγικός πίνακας, παρουσιάζει την αρχαία θεματική της ερωτικής επαφής στον μοντέρνο κόσμο. Ο πίνακας εκτέθηκε στην μεγαλύτερη έκθεση που διοργανώθηκε ποτέ στην Αυστρία, στην έκθεση Kunstschau το 1908 (Kunst schau σημαίνει Κοιτάζοντας την Τέχνη). Πήραν μέρος 179 καλλιτέχνες σε 54 δωμάτια και περιλάμβανε εκτός από πίνακες ζωγραφικής, κοσμήματα, έπιπλα, κοστούμια και άλλα.

 

Το φιλί του Γκούσταφ Κλιμτ

Το φιλί του Γκούσταφ Κλιμτ

 

Το φιλί δείχνει την ουτοπία στον έρωτα, την αρμονία του ζευγαριού μακριά από όλα τα δεινά και τους κινδύνους του κόσμου. Με το έργο αυτό ο Κλιμτ ξεχώρισε, γιατί με απλά λόγια μπόρεσε και ζωγράφισε μια εικόνα έκστασης , με τρόπο οικείο και χωνευτό.

Άγνωστο παραμένει ποια είναι η πραγματική ταυτότητα των μοντέλων στην οποία βασίστηκε ο πίνακας. Υπάρχει η πιθανότητα να ήταν ο ίδιος ο Κλιμτ μαζί με την συνεργάτιδα του Emile Floge. Πολλοί ιστορικοί εικάζουν επίσης ότι η γυναίκα είναι ένα μοντέλο με το ψευδώνυμο Red Hilda που μάλιστα είχε ξαναχρησιμοποιήσει σε άλλα έργα του (Δανάη, Χρυσόψαρο και η Γυναίκα με τα φτερά Μποα)
Το έργο καλύπτεται από γραμμικά και γεωμετρικά σχήματα του σύγχρονου αρτ νουβό και τις ρέουσες οργανικές μορφές του κινήματος Art and Crafts (Τέχνη και Χειροτεχνία). Το φιλί ήταν ταυτόχρονα το αποκορύφωμα και το κύκνειο άσμα του βιεννέζικου μοντερνισμού .

Μπορείτε να δείτε προηγούμενο αφιέρωμα με τους 10 πιο γνωστούς πίνακες του Gustav Klimt.

Το φιλί του Γκούσταφ Κλιμτ αναρτήθηκε: 24 Ιουλίου, 2016 από το Σπίτι και Διακόσμηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *