Το αβάν γκάρντ στην διακόσμηση

Η πρωτοπορία στην διακόσμηση του σπιτιού

Το αβάν γκάρντ (avant-garde) είναι γαλλική λέξη και σημαίνει πρωτοπορία. Ο όρος έκανε την εμφάνιση του τον 15ο αιώνα και σήμαινε εμπροσθοφυλακή (βανγκάρντ), μεταγενέστερα ωστόσο (19ο αιώνας), δήλωνε κυρίως την πολιτική πρωτοπορία, ενώ στον 20ο αιώνα πρέσβευε κυρίως καλλιτεχνικά και πνευματικά ρεύματα, κύριο χαρακτηριστικό τους η αμφισβήτηση των καθιερωμένων αξιών.

 

Η σύγχρονη τέχνη επηρεάστηκε από σημαντικά ρεύματα όπως ο φοβισμός, o κυβισμός, o φουτουρισμός, o εξπρεσιονισμός και o ντανταϊσμός. Από τον όρο αβάν γκάρντ προέρχεται και ο αβανγκαρντισμός (vanguardism). Οι εκπρόσωποι του αβανγκαρντισμού, ένα σημαντικό μέρος τουλάχιστον, κατέληξε στον φορμαλισμό, που τείνει όλο και σε μεγαλύτερη αφαίρεση.

 

ide avant garde 001

Το κλασικό χρώμα του λευκού και του μαύρου δεν χάνει ποτέ (φώτο: Geoffrey Bradfield)

Το αβάν γκάρντ στην διακόσμηση είναι η καινοτομία. Είναι η σχεδιαστική δύναμη που μας δίνει την δυνατότητα να επεκτείνουμε τα όρια της αισθητικής εμπειρίας. Στην διακόσμηση, το ρεύμα του αβανγκαρντισμού είναι παρόμοιο με το ρεύμα του μοντερνισμού.

 

ide avant garde 002

Το μοντέρνο με χρήση παραδοσιακών στοιχείων (φώτο: La ebanisteria)

Στο παραπάνω παράδειγμα, έχουμε συνδυασμό εκλεκτής ποιότητας και παραδοσιακού σχεδιασμού. Ωστόσο, οι ταπετσαρίες και το δάπεδο μεταμορφώνουν το δωμάτιο σε μια πραγματικά ενδιαφέρουσα ατμόσφαιρα. Για να χαρακτηριστεί ένας χώρος αβάν γκάρντ, πρέπει ο διακοσμητής να βλέπει μπροστά από όλους, να ξεπερνά τις παραδοσιακές τεχνικές και να τολμά το καινούργιο.

Το αβάν γκάρντ στην διακόσμηση αναρτήθηκε: 26 Οκτωβρίου, 2015 από το Σπίτι και Διακόσμηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *