Τοιχογραφία σε παιδικό δωμάτιο

Διακόσμηση παιδικού δωματίου με τοιχογραφία

 

Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, φτιάξε τον παράδεισο και μπες μέσα” Ν. Καζαντζάκης

 

Το να έχεις τη δυνατότητα να φτιάξεις μια εικόνα για τα μάτια του παιδιού σου, μια εικόνα που πάντα θα θυμάται και θα αναπολεί, είναι αναμφισβήτητα κάτι μοναδικό και ιδιαίτερο. Μπορείς εσύ να επιλέξεις τα χρώματα, το ύφος, τα μεγέθη των σχημάτων, τους ήρωες και ότι άλλο μπορεί να είναι σημαντικό για σένα.

 

Πρίν και Μετά, τοιχογραφία σε παιδικό δωμάτιο @ Ν. Πέττα

 

Τι όμως εξυπηρετεί;

Πρώτα απ όλα ειδικοί παροτρύνουν τους γονείς να έχουν στον χώρο όπου μεγαλώνουν τα παιδιά μεγάλες και ευδιάκριτες εικόνες, με έντονα και καθαρά χρώματα . Αυτό βοηθάει τα παιδιά να εστιάζουν όταν πρόκειται για τη βρεφική ηλικία και καθώς μεγαλώνουν να διευρύνεται η φαντασία τους και οι γνώσεις τους. πχ: που είναι το παπάκι ή το ψαράκι ή η νεράιδα κλπ. Από τους πρώτες μήνες της ζωής τους αρχίζουν να αναγνωρίζουν τις εικόνες τις τοιχογραφίας και μιμούνται τις κινήσεις των γονιών τους. Π.χ: πάμε να χτυπήσουμε την πόρτα από το δεντρόσπιτο ή διηγούμαστε το παραμύθι ή την ιστορία στο παιδί τα βράδια για να το ηρεμήσουμε. Και πιάνει…

Επίσης δημιουργείται ένας ευχάριστος χώρος για το παιχνίδι του παιδιού. Έχει παρατηρηθεί τα παιδιά που έχουν όμορφες παιδικές παραστάσεις στο δωμάτιό τους να θέλουν να παίζουν μόνο εκεί και όχι σε άλλους χώρους του σπιτιού.

 

Πρίν και Μετά, τοιχογραφία σε παιδικό δωμάτιο @ Ν. Πέττα

 

Είναι ασφαλές; Με τι χρώματα γίνεται μια τοιχογραφία;

Αυτό εξαρτάται από τον κάθε καλλιτέχνη. Συνήθως χρησιμοποιούνται είτε πλαστικά χρώματα (τα χρώματα δηλαδή που βάφουμε το σπίτι μας) είτε ακρυλικά χρώματα τα οποία είναι απόλυτα ασφαλή για τον χώρο που κοιμούνται τα παιδιά.

 

Τοιχογραφία σε παιδικό δωμάτιο @ Ν. Πέττα

 

Τοιχογραφία σε παιδικό δωμάτιο @ Ν. Πέττα

 

Πόσο κοστίζει μια τοιχογραφία;

Επίσης και αυτό εξαρτάται από τον ίδιο τον καλλιτέχνη. Οι τιμές ποικίλλουν και γι αυτό καλό θα ήταν να κάνετε μια έρευνα αγοράς. Πολλές φορές όμως η τιμή είναι συμφέρουσα σε σχέση με διάφορες άλλες επιλογές του εμπορίου.

 

Πρίν και Μετά, τοιχογραφία σε παιδικό δωμάτιο @ Ν. Πέττα

 

Τοιχογραφία σε παιδικό δωμάτιο @ Ν. Πέττα

 

Κι αν θελήσω κάποια στιγμή να τη σβήσω;

Πολύ απλά βάφοντας πάνω από την ζωγραφισμένη επιφάνεια. Αν τα σχήματα της τοιχογραφίας είναι πολύ έντονα και το χρώμα που θέλουμε να βάλουμε είναι ανοιχτό ίσως χρειαστεί ένα ελαφρύ τρίψιμο. Όμως και αυτό τις περισσότερες φορές δεν απαιτείται.

 

Τοιχογραφία σε παιδικό δωμάτιο @ Ν. Πέττα

 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι με την τοιχογραφία δεν υπάρχει καμία δέσμευση σε ποιο σημείο του δωματίου μπορεί να μπει μια εικόνα. Το αντίθετο ακριβώς. Έχοντας υπόψη ένα βασικό πλάνο (που έχει φυσικά συζητηθεί πριν με τους γονείς) κατά την ώρα της δημιουργίας ο καλλιτέχνης αφήνει τη φαντασία του και μπορεί να δημιουργήσει πραγματικά εντυπωσιακές εικόνες και κάποιες πολύ μικρές λεπτομέρειες που απογειώνουν τη φαντασία ενός παιδιού.

 

Μα αυτό που είναι ίσως ακόμα πιο σπουδαίο είναι ότι αυτή “η τεράστια ζωγραφιά” γίνεται με το χέρι. Κι αυτό δίνει ακόμη ένα δίδαγμα στους μικρούς μας φίλους. Στην εποχή μας που όλα είναι τόσο εύκολα και τυποποιημένα είναι σημαντικό να θυμίζουμε στα παιδιά μας ότι με τα δυο μας χέρια, με αγάπη και αφοσίωση μπορούμε να κάνουμε όμορφα πράγματα. Τα περισσότερα παιδιά ενθουσιάζονται τόσο πολύ με την διαδικασία της τοιχογραφίας που ονειρεύονται να κάνουν κάτι παρόμοιο στο μέλλον ή αγαπάνε ακόμη περισσότερο το μάθημα της ζωγραφικής μιας και με κατά κάποιο ταυτίζονται. Εάν τα παιδιά μάλιστα είναι σε κατάλληλη ηλικία μπορούν κατά κάποιο τρόπο να συμμετέχουν με την καθοδήγηση πάντα του καλλιτέχνη.

 

Τοιχογραφία σε παιδικό δωμάτιο @ Ν. Πέττα

 

Και κάπως έτσι, δίνουμε τα πινέλα και τα χρώματα και φτιάχνουμε τον μικρό παράδεισό τους…

 

Ν. Πέττα

 

Τοιχογραφία σε παιδικό δωμάτιο αναρτήθηκε: 15 Μαρτίου, 2017 από το Σπίτι και Διακόσμηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *