Τι είναι κόσμημα;

Η έννοια του κοσμήματος σήμερα

Το κόσμημα δεν είναι μόνο ένα περιδέραιο, ένα βραχιόλι ή ένα ζευγάρι χρυσά σκουλαρίκια, το κόσμημα είναι κάτι παραπάνω από αυτό.

Σύμφωνα με πολλά ετυμολογικά λεξικά η λέξη κόσμημα πάει πολύ πίσω στον χρόνο. Δεν θα αναλύσουμε όμως τόσο την ρίζα όσο την ουσία της λέξης, που λίγο πολύ είναι το ίδιο.

 

ide κόσμημα 009

Η λέξη κόσμημα προέρχεται από το ρήμα κοσμώ που σημαίνει στολίζω, εν ολίγοις το κόσμημα είναι στοιχείο διακόσμησης που χρησιμοποιούμε για να προσθέσουμε κάλλος και κομψότητα, χωρίς να παρουσιάζει ιδιαίτερα πρακτική χρησιμότητα. Κόσμημα είναι οτιδήποτε μπορεί να πάρει μέρος στην εξωτερικευμένη έκφραση του ανθρώπου στο χώρο ή πάνω του, με στόχο την καλαισθησία και την επίτευξη αρμονίας.

 

ide κόσμημα 001

Ακόμα και οι αρχαίοι Έλληνες, οι τόσο λιτοί στην εμφάνιση και ενδυμασία τους, έδιναν ιδιαίτερη σημασία σε μερικά συμπληρώματα που τόνιζαν και φανέρωναν καταστάσεις και η χρήση τους ήταν καθαρά σημειολογική. Όλα ήταν κατασκευασμένα με τέχνη, κατεργασμένα στο χέρι από χρυσό, άργυρο και μπρούντζο.

 

ide κόσμημα 014

 

ide κόσμημα 006

Στις μέρες μας, τα κοσμήματα φτιάχνονται στις βιομηχανίες για πλατιά κατανάλωση σε μεγάλες ποσότητες. Η αξία των κοσμημάτων είναι σχετική, πέραν του κόστους των υλικών, πολύτιμοι λίθοι και μέταλλα, αυτό που έχει πραγματικά αξία σε ένα κόσμημα είναι η έμπνευση του καλλιτέχνη που τα δημιουργεί και τι αντίκτυπο έχει αυτό σε εσάς.

Είναι προτιμότερο λοιπόν να διαλέξετε ένα κόσμημα που είναι χειροποίητο και η όψη του σας προκαλεί μια ιδιαίτερη αίσθηση, παρά κάποιο ακριβό κόσμημα μαζικής παραγωγής με πολύτιμους λίθους. Σε πολλές των περιπτώσεων, το δεύτερο καταλήγει να είναι απλά ένα αντικείμενο αξίας, αλλά όχι κόσμημα…

Τι είναι κόσμημα; αναρτήθηκε: 7 Νοεμβρίου, 2015 από το Σπίτι και Διακόσμηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *