Τι είναι μινιμαλισμός ;

Τι είναι ο μινιμαλισμός και πως μπορούμε να τον αναγνωρίσουμε;

Αρχικά, να πούμε ότι ο μινιμαλισμός εμφανίζεται στις εικαστικές τέχνες, στην αρχιτεκτονική και στην μουσική. Στο μινιμαλισμό επικρατεί ακραία απλότητα, έχει αφαιρεθεί οτιδήποτε περιττό και το μόνο που προβάλλεται είναι το μέσο και τα υλικά του έργου και όχι η έκφραση του καλλιτέχνη.

Όπως είχε πει και ο μινιμαλιστής ζωγράφος Frank Stellar “Αυτό που βλέπετε είναι αυτό που βλέπετε”.

Μινιμαλιστική αρχιτεκτονική σε Ιαπωνική κατοικία

Μινιμαλιστική αρχιτεκτονική σε Ιαπωνική κατοικία

Η μινιμαλιστική τέχνη αναδείχτηκε ως μια τάση στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και άκμασε ιδιαίτερα στη δεκαετία του 60 και του 70. Να αναφερθεί ότι στις ΗΠΑ κυρίαρχο καλλιτεχνικό κίνημα στην δεκαετία του 50 ήταν ο αφηρημένος εξπρεσιονισμός. Η αρχή με τον μινιμαλισμό έγινε όταν οι καλλιτέχνες κατάλαβαν ότι οι προηγούμενοι τρόποι ζωγραφικής ήταν πολύ προσωπικοί και επιτηδευμένοι. Συνεπώς ο στόχος ήταν να κάνουν τα έργα τους πιο αντικειμενικά και ανέκφραστα.

Για να το επιτύχουν αυτό, αφαιρέθηκαν από τα έργα στοιχεία όπως, η σύνθεση, η πολυπλοκότητα της μορφής, τα θέματα, η εκπροσώπηση, το συναίσθημα, η συγκίνηση και στοιχεία παραδοσιακών έργων. Αντί αυτού, έγινε χρήση γεωμετρικών σχημάτων, μονόχρωμες παλέτες και η χρήση βιομηχανικών υλικών, ώστε να απουσιάζει το ατομικό «σήμα» του καλλιτέχνη.

Μινιμαλιστική διακόσμηση καθιστικού

Μινιμαλιστική διακόσμηση καθιστικού

Με λίγα λόγια
Όποιος αντιλαμβάνεται την έννοια του περιττού έχει κάνει το πρώτο βήμα προς τον μινιμαλισμό. Όπως είχε πει και ο Ludwig Mies van der Rohe για να περιγράψει την αισθητική του μινιμαλισμού, “less is more“, το λιγότερο είναι περισσότερο. Ο μινιμαλισμός έχει ως στόχο την απλότητα και την αντικειμενικότητα. Για να το επιτύχουμε αυτό, διαλέγουμε πολύ λίγα υλικά και με αυτά σχεδιάζουμε την ουσία του έργου και μόνο.

Μινιμαλιστική διακόσμηση μπάνιου

Μινιμαλιστική διακόσμηση μπάνιου

Βλέποντας την παραπάτω διακόσμηση μπάνιου καταλαβαίνουμε πως εφαρμόζεται στην αρχιτεκτονική.

Τι είναι μινιμαλισμός ; αναρτήθηκε: 12 Σεπτεμβρίου, 2015 από το Σπίτι και Διακόσμηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *