Τα χαλιά του σπιτιού
Τα χαλιά (ή τάπητες) του σπιτιού μας, ακριβά ή φτηνά, είναι κομμάτι άρρηκτα συνδεδεμένο τόσο με την εσωτερική διακόσμηση του σπιτιού όσο και με την πολυτέλεια που θέλουμε να υιοθετήσουμε στο χώρο που τα τοποθετούμε.
Η ποιότητα στο χαλί εξαρτάται από την ποιότητα των υλικών και την δεξιοτεχνία του τεχνίτη.
Ο χρόνος παρασκευής ενός χειροποίητου χαλιού (τάπητα) κατά προσέγγιση είναι τρία με πέντε χρόνια. Από αυτό καταλαβαίνουμε ότι οι υψηλές τιμές οι οποίες τα ακολουθούν είναι δικαιολογημένη. Για να κατανοήσουμε την λεπτομέρεια και την δυσκολία στην τέχνη αυτή, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ποιότητα στην υφή του χαλιού εξαρτάται ακόμα και από το σημείο του σώματος του ζώου που κόβεται η τρίχα.
Είναι συνήθως κατασκευασμένα από μαλλί, μετάξι, βαμβάκι. Βέβαια υπάρχουν και οι τάπητες βιομηχανίας, που βρίσκουμε πιο εύκολα στο εμπόριο και σε πιο προσιτές τιμές. Αυτά είναι κατασκευασμένα από τεχνητές ίνες όπως πολυπροπυλένιο, νάιλον ή πολυεστέρα, τα οποία μέσα από θερμικές επεξεργασίες δημιουργείται η δομή τους (πχ στριμμένες τούφες κτλ).
Το χαλί είναι γνωστό στα λατινικά και ως Κάρπετ (Carpet) το οποίο προέρχεται από την γαλλική λέξη carpite ή την ιταλική Carpita που σημαίνει ”Κόβω”. Η χρήση των χαλιών στην Ευρώπη μέχρι τον 18ο αιώνα είχε άλλη θέση στην εσωτερική διακόσμηση, χρησιμοποιούνταν για την κάλυψη των τραπεζιών και τον στολισμό των τοίχων. Αυτό άλλαξε βέβαια όταν άνοιξε ο εμπορικός δρόμος μεταξύ Περσίας και Δυτικής Ευρώπης.
Το αυθεντικό υφαντό χαλί παράγεται σε έναν αργαλειό και η διαδικασία είναι αρκετά παρόμοια με την δημιουργία ενός υφάσματος. Τα χαλιά που κατασκευάζονται με την παραδοσιακή μέθοδο είναι τα πιο ακριβά, συνήθως λόγω της σχετικά αργής ταχύτητας παρασκευής καθώς και γιατί ακολουθούν τον αυθεντικό τρόπο πλεξίματος. Σήμερα, οι εισαγωγές αυτών των χαλιών γίνεται κυρίως από την Ινδία, το Πακιστάν και την Αραβία. Πέραν των υφαντών χαλιών, υπάρχουν τα κεντημένα, τα κομπώδη, τα θυσανώδη και άλλα.