Louis Comfort Tiffany και η τεχνική της χαλκοταινίας
Ο Τίφανυ ήταν ζωγράφος, τεχνίτης, διακοσμητής και σχεδιαστής, από τους σημαντικότερους εκφραστές του καλλιτεχνικού ρεύματος της Αρ Νουβώ, ο οποίος διακρίθηκε κυρίως στην τέχνη της υαλουργίας.
Ο πατέρας του, Τσάρλς Λούις Τίφανυ, ήταν διάσημος κοσμηματοπώλης ο οποίος ειδικεύθηκε στην εμπορία ιστορικών πολύτιμων λίθων, κοσμημάτων και έργων τέχνης. Πολλοί ωστόσο, γνωρίζουν το όνομα από την γνωστή ρομαντική κομεντί Breakfast at Tiffany’s (1961).
Ο Τίφανυ σπούδασε ζωγραφική κοντά στο Τζώρτζ Ίνες και τον Σαμιουελ Κόλμαν. Εμφανής είναι επίσης η επίδραση που δέχτηκε από την επίσκεψη του στο Μαρόκο. Μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Σχεδίου στην Νέα Υόρκη, το 1877 ίδρυσε σε συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες την Εταιρία Αμερικανών Καλλιτεχνών (Society of American Artist). Το 1875 άρχισε να πειραματίζεται με το χρωματιστό γυαλί και το 1978 δημιούργησε ένα δικό του εργοστάσιο υαλουργίας. Έγινε παγκόσμια γνωστός για την παραγωγή ενός ιριδίζοντος γυαλιού που ονόμασε «Φαβρίλ» (Favrile).
Η προσδοκία του Τίφανυ ήταν να μεταφέρει την ομορφιά και την χρωματική ποικιλομορφία της φύσης δια μέσου της χρήσης του πολύχρωμου γυαλιού. Χαρακτηριστικά έργα του Τίφανυ είναι το μεγάλο παραπέτασμα – βιτρώ της εισόδου του Λευκού Οίκου, η σχεδίαση του παρεκκλησίου της Παγκόσμιας Κολομβιανής Έκθεσης του Σικάγο (1843) και ο βωμός του καθεδρικού ναού του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου (Saint John the Divine) στην Νέα Υόρκη.
Το 1911 δημιούργησε ένα από τα σημαντικότερα έργα του, το τεράστιο γυάλινο παραπέτασμα του Μεγάρου Καλών Τεχνών (Palacio de Bellas Artes) στην πόλη του Μεξικού.
Η τεχνική της χαλκοταινίας ενδείκνυται για λεπτές κατασκευές, κυρίως με κυρτές ή καμπυλωτές επιφάνειες και μας επιτρέπει να ενώνουμε μικρά κομμάτια γυαλιού σε σχέδια που θα ήταν πολύ δύσκολο να επιτύχουμε εάν χρησιμοποιούσαμε μολύβδινες ταινίες. Στην κορδέλα χαλκού εφαρμόζεται και γράσο συγκόλλησης, προκειμένου να διευκολυνθεί η προσκόλληση του κασσιτέρου.
Ο Τίφανυ δοκίμασε την μαζική παραγωγή αλλά τελικά προτίμησε την κατασκευή λίγων μόνο έργων. Από τα πιο γνωστά του σχέδια με την τεχνική αυτή είναι οι διάσημες λάμπες του Τίφανυ (Tiffany Lamps). Οι λάμπες του αυτές θεωρούνται μέρος του κινήματος Αρ Νουβώ.
https://www.youtube.com/watch?v=ZNW2pm_A0Ws
Η επιρροή που είχε το σχέδιο της λάμπας ήταν τόσο μεγάλη, που από εκείνο το σημείο και ύστερα παρεμφερή έργα λαμπτήρων είχαν υιοθετήσει τον όρο Tiffany style (σε στυλ Τίφανυ), ακόμη και έργα που δεν ήταν του Τίφανυ.