Ταπετσαρίες, φωτοταπετσαρίες ή αυτοκόλλητα τοίχου; Πώς επιλέγω σωστά;

Ταπετσαρίες, φωτοταπετσαρίες και αυτοκόλλητα τοίχου

 

Η διακόσμηση των τοίχων είναι μία αρχιτεκτονική τάση που έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς υπάρχουν είδη διακοσμητικών προτάσεων και προϊόντα με τεράστια ποικιλία σχεδίων, που καλύπτουν όλες σχεδόν τις προτιμήσεις. Το μόνο σίγουρο είναι πως όποιο προϊόν και να διαλέξετε, ταπετσαρίες, φωτοταπετσαρίες ή αυτοκόλλητα τοίχου, θα προσδώσετε στον προσωπικό σας χώρο έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, με εύκολο και οικονομικό τρόπο. Η τελική επιλογή είναι δική σας και θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες, τις προτιμήσεις και την αρχιτεκτονική του χώρου σας.

 

Ταπετσαρίες

Τα τελευταία χρόνια οι ταπετσαρίες τοίχου χρησιμοποιούνται συστηματικά για να καλύψουν τις ανάγκες στο χώρο της εσωτερικής διακόσμησης. Το κυριότερο πλεονέκτημά τους είναι η ευκολία που προσφέρουν στην αλλαγή οποιουδήποτε χώρου, οικονομικά, και κυρίως χωρίς ταλαιπωρία. Πρόκειται για ένα υλικό που δεν δημιουργεί προβλήματα στον τοίχο κατά την αφαίρεσή του και προσφέρει ποικιλία σχεδίων και υφών. Οι ταπετσαρίες χρησιμοποιούνται ευρέως στη διακόσμηση σπιτιών, καταστημάτων, ακόμα και γραφείων.  Οι ταπετσαρίες υπερτερούν σε σχέση με άλλα υλικά για την κάλυψη επιφανειών, γιατί είναι άοσμες και τοποθετούνται εύκολα. Η επεξεργασία τους είναι κατάλληλη για οποιονδήποτε χώρο, ακόμα και για παιδικό δωμάτιο.

 

Ταπετσαρίες @ ArtnWall

 

Σε αντίθεση με τα παλαιότερα χρόνια, οι ταπετσαρίες αποτελούν σήμερα διακοσμητική πρόταση, χωρίς να είναι απαραίτητο να καλυφθούν όλες οι επιφάνειες. Η τοποθέτησή τους ακόμα και σε μεμονωμένους τοίχους, μπορεί να δημιουργήσει ένα προσωπικό και ιδιαίτερο στυλ στο χώρο, εύκολα και σε χαμηλό κόστος. Επιπλέον, μπορεί να μεγαλώσει και να φωτίσει ένα μικρό χώρο, αλλά και να καλύψει πιθανές ατέλειες.

 

Υπάρχει ποικιλία υλικών, όπως:

  • οι vlies non woven, που περιέχουν στο υπόστρωμα τους επιπλέον μικρο-ίνες, ώστε να μην υπάρχει συστολή– διαστολή κατά την τοποθέτηση αλλά και για να είναι πιο εύκολη η αφαίρεσή τους,
  • οι βινυλικές, για μεγαλύτερη αντοχή στο καθάρισμα,
  • επιφάνειες από πλαστικοποιημένο χαρτί, που είναι και οι πιο οικονομικές.

Η τοποθέτηση γίνεται με κόλλα ταπετσαρίας η οποία είναι άοσμη και διάφανη, με κυριότερο πλεονέκτημα την προστασία του τοίχου από φθορές, κατά την αφαίρεσή της.

 

Φωτοταπετσαρίες

Παράλληλα με τις ταπετσαρίες, υπάρχουν και οι φωτοταπετσαρίες, οι οποίες σε αντίθεση με τις ταπετσαρίες τοίχου, δεν έχουν επαναλαμβανόμενο μοτίβο αλλά ένα ολοκληρωμένο θέμα φωτογραφίας, από φυσικά τοπία και πόλεις, μέχρι έργα τέχνης διάσημων καλλιτεχνών και παιδικούς ήρωες. Συνήθως το κόστος μιας φωτοταπετσαρίας είναι λίγο μεγαλύτερο από αυτό της ταπετσαρίας, προσφέρει όμως το πλεονέκτημα της ρεαλιστικής απεικόνισης και του μεγαλύτερου βάθους στο χώρο. Η ποικιλία σχεδίων είναι απεριόριστη, αφού προσφέρεται η δυνατότητα επιλογής του θέματος, ακόμα και με τη χρήση φωτογραφιών.

 

Φωτοταπετσαρίες @ ArtnWall

 

Οι διαστάσεις που έχουν οι φωτοταπετσαρίες, σε αντίθεση με τις ταπετσαρίες, είναι συγκεκριμένες. Παρόλα αυτά, έχετε την δυνατότητα να ορίσετε και εσείς, τις δικές σας διαστάσεις, σε custom εκτύπωση. Σε αυτή την περίπτωση, το κοστολόγιο είναι μεγαλύτερο από τη φωτοταπετσαρία συγκεκριμένων διαστάσεων, σας δίνεται όμως η δυνατότητα δημιουργίας του δικού σας θέματος με μοναδικό όριο τη φαντασία σας.

 

Το υλικό της φωτοταπετσαρίας, είναι πλαστικοποιημένο χαρτί ή και vlies non woven. Και στις δύο περιπτώσεις, η εκτύπωση είναι ματ, προκειμένου να αποφεύγεται το φαινόμενο της αντανάκλασης του φωτός και γυαλάδας, από οποιαδήποτε οπτική γωνία θέασης. Η τοποθέτηση γίνεται με κόλλα ταπετσαρίας, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα εκτύπωσης σε αυτοκόλλητο, για όσους προτιμούν την τοποθέτηση χωρίς κόλλα.

 

Αυτοκόλλητα τοίχου

Τέλος, για τη διακόσμηση των τοίχων μπορούν να χρησιμοποιηθούν και αυτοκόλλητα τοίχου. Τα αυτοκόλλητα υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων, μονόχρωμων ή πολύχρωμων, και προσφέρονται συχνά ως λύση για τη διακόσμηση παιδικών χώρων.

 

Αυτοκόλλητα τοίχου @ ArtnWall

 

Δίνουν τη δυνατότητα γρηγορότερης και ευκολότερης τοποθέτησης σε σύγκριση με τις ταπετσαρίες και τις φωτοταπετσαρίες τοίχου. Δεν απαιτούν χρήση κόλλας, ενώ είναι εφικτή η επανατοποθέτησή τους. Τα αυτοκόλλητα τοίχου καλύπτουν μία περιορισμένη επιφάνεια στον τοίχο, ανάλογα με το σχέδιο που απεικονίζουν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθούν πιθανές ατέλειες του τοίχου.

 

ArtnWall – www.artnwall.gr

Ταπετσαρίες, φωτοταπετσαρίες ή αυτοκόλλητα τοίχου; Πώς επιλέγω σωστά; αναρτήθηκε: 25 Απριλίου, 2017 από το Σπίτι και Διακόσμηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *