Σαν το αλάτι της θάλασσας

 

Η πρωτοτυπία της κατοικίας NaCl έχει να κάνει με την δομή και τον τρόπο που οι σχεδιαστές συνέλαβαν την ιδέα για τον σχεδιασμό της πολυτελής κατοικίας, το αλάτι. Σπάζοντας το κατεστημένο, η αρχιτεκτονική ομάδα David Jameson Architect άνοιξε τους ορίζοντες της. Με την φιλοδοξία να καταστήσει σαφές με το συγκεκριμένο project, την χωρική οργάνωση του έργου και να εξερευνήσει μια αρχιτεκτονική διφορούμενης κλίμακας. Η προκύπτουσα μαζικοποίησης, μας υπενθυμίζει τον φυσικό ισομετρικό σχηματισμό των ορυκτών υλικών όπως είναι το ορυκτό αλάτι.

Η εξωτερική σύνθεση του σπιτιού λαμβάνεται ως ένα ενιαίο αντικείμενο που αντανακλά μια δυναμική εσωτερικότητα. Η ασυσχέτιστη δομή των κτηρίου και οι υαλοπίνακες πάνελ στην εξωτερική επιφάνεια, αναστέλλουν περαιτέρω την ανάγνωση της κλίμακας. Το έργο ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2011 και φιλοξενείται σε οικόπεδο με έκταση 450 τετραγωνικών μέτρων στο Μέριλαντ, ΗΠΑ.

Το αλάτι φέρνει γεύση στην ζωή, γιατί όχι και στην αρχιτεκτονική. Ένα πάζλ με πολλαπλούς όγκους είναι η πρώτη εντύπωση, θολώνοντας την ενιαία εικόνα του σπιτιού και ίσως αυτός ήταν και ο αρχικός στόχος των δημιουργών. Η ονομασία NaCl προέρχεται από την επιστημονική ονομασία του αλατιού, χλωριούχο νάτριο (χημικός τύπος NaCl). Αν και να υπενθυμίσουμε ότι το ορυκτό χλωριούχο νάτριο λέγεται και Αλίτης (αγγλ. halite), προέρχεται από την ομηρική λέξη «αλς» που σημαίνει θάλασσα.

 

The NaCl House, @David Jameson Architect, φώτο: Paul Warchol

The NaCl House, @David Jameson Architect, φώτο: Paul Warchol

 

The NaCl House, @David Jameson Architect, φώτο: Paul Warchol

The NaCl House, @David Jameson Architect, φώτο: Paul Warchol

 

Μια μοντερνίστικη σίγουρα δομή για αυτούς που θέλουν το διαφορετικό. Οι κατασκευαστές δεν σταμάτησαν να μας εντυπωσιάζουν μόνο με την εξωτερική όψη, η μοντέρνα αισθητική του σπιτιού συνεχίζεται επάξια και στο εσωτερικό. Η έννοια του ανοιχτού χώρου, με βάση τον κεντρικό πυρήνα, τον ενιαίο χώρο δηλαδή που περικλείει το καθιστικό, την τραπεζαρία και το γραφείο, συνεχίζει εύκολα και στους άλλους χώρους του σπιτιού. Κάθε περιοχή του σπιτιού φωτίζεται φυσικά μέσα από τα άφθονα παράθυρα που υπάρχουν σε κάθε τοίχο, με το φως να αναπηδά γύρω από το χώρο, ενισχύοντας περαιτέρω την αίσθηση της διαφάνειας και της φωτεινότητας του εσωτερικού.

 

The NaCl House, @David Jameson Architect, φώτο: Paul Warchol

The NaCl House, @David Jameson Architect, φώτο: Paul Warchol

 

The NaCl House, @David Jameson Architect, φώτο: Paul Warchol

The NaCl House, @David Jameson Architect, φώτο: Paul Warchol

 

 

 

Σαν το αλάτι της θάλασσας αναρτήθηκε: Ιούλιος 8th, 2015 από το DecoPlus
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *