Πόσο ζυγίζει ένα σπίτι;

Υπολογίσαμε το βάρος μιας τριώροφης πολυκατοικίας

 

Η ερώτηση «Πόσο ζυγίζει ένα σπίτι;» μπορεί να μην είναι σημαντική, είναι όμως αρκετά ενδιαφέρουσα, ειδικά όταν δεν έχει απαντηθεί  ακόμα στο διαδίκτυο.

Στο ερώτημά μας δεν μπορούμε να έχουμε μια γενικευμένη απάντηση γιατί πρέπει να λάβουμε υπόψη μας μια σειρά από παραμέτρους όπως διαστάσεις, αρχιτεκτονικά σχέδια, σχέδια ξυλοτύπου, υλικά κατασκευής, πάχη και ποσότητες αυτών, ώστε να υπάρξει μια προσεγγιστική απάντηση για το ερώτημα.

 

kat-%cf%80%ce%bf%cf%83%ce%bf-%ce%b6%cf%85%ce%b3%ce%af%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%cf%83%cf%80%ce%af%cf%84%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%af%ce%b1-002

Άρα για να απαντήσουμε θα πάρουμε σαν παράδειγμα τον πιο συνηθισμένο τύπο οικοδομής, μια μικρού τύπου τριώροφη πολυκατοικία με πυλωτή.

Με τεχνικά χαρακτηριστικά:

  • Συνολικό εμβαδό περί τα 200 τετραγωνικά μέτρα (συμπεριλαμβανομένου του εξώστη και του κλιμακοστασίου)
  • Φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα χωρίς ισόγειο και με τύπο έδρασης πεδιλοδοκό.

 

kat-%cf%80%ce%bf%cf%83%ce%bf-%ce%b6%cf%85%ce%b3%ce%af%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%cf%83%cf%80%ce%af%cf%84%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%af%ce%b1-004

Συνεπώς θα χρειαστούν 400 κυβικά μέτρα τσιμέντου, πράγμα που σημαίνει ότι ο σκελετός του κτιρίου μαζί με όλα τα στοιχεία από μπετόν αυτού ζυγίζουν περίπου 920 τόνους. Καθώς το οπλισμένο σκυρόδεμα ζυγίζει 2300 κιλά ανα κυβικό μέτρο (kg/m3 )

Έχοντας σαν δεδομένο πως τα υπόλοιπα στοιχεία του κτιρίου όπως τοιχοποιίες, εγκαταστάσεις, επιχρίσματα, πλακίδια κ.α. ζυγίζουν σημαντικά λιγότερο αλλά δεν είναι αμελητέα. Δεν θα ήταν υπερβολή να υποθέσουμε πως το βάρος μιας μικρής τριώροφης οικοδομής σε πολλές περιπτώσεις θα μπορούσε να αγγίζει ή και να ξεπερνά τους 1000 τόνους!

 

Πόσο ζυγίζει ένα σπίτι; αναρτήθηκε: 18 Σεπτεμβρίου, 2016 από το Σπίτι και Διακόσμηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *