Πόσα χρώματα υπαρχουν

Πόσα χρώματα υπάρχουν γύρω μας ;

Η πιο σωστή απάντηση στο ερώτημα αυτό, είναι όσα μπορεί το μάτι μας να πιάσει. Μας έχουν δείξει ότι μπορούμε να δούμε περίπου 1000 επίπεδα φωτός – σκότους , 100 επίπεδα του κόκκινου – πράσινου και 100 επίπεδα του κίτρινου – μπλε, με μοναδική προϋπόθεση βέβαια την προβολή των χρωμάτων σε ένα εργαστήριο.

Αυτό σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός των χρωμάτων που μπορούμε να δούμε είναι περίπου 1000 x 100 x 100 = 10.000.000 ( 10 εκατομμύρια ) . Ένας υπολογιστής εμφανίζει περίπου 16,8 εκατ. χρώματα για να δημιουργήσει εικόνες πλήρους χρώματος , πολύ περισσότερο από ό, τι είναι απαραίτητο για τις περισσότερες περιπτώσεις.

af xromata 5

Ωστόσο , η απάντηση δεν είναι τόσο απλή . Το πώς μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ένα χρώμα επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες προβολής . Οι προϋποθέσεις αυτές περιλαμβάνουν το χρώμα του φωτισμού, το ποσό του φωτισμού , και την ύπαρξη άλλων χρωμάτων στο χώρο. Τα χρώματα εμφανίζονται επίσης με διαφορετικούς τρόπους όταν εμφανίζονται σε διαφορετικά αντικείμενα , όπως επιφάνειες , φωτεινές πηγές ή μέσα στους όγκους . Διαφορετικοί άνθρωποι έχουν επίσης μικρές διαφορές στον τρόπο που βλέπουν το χρώμα .

Ας κατανοήσουμε αρχικά τι είναι το χρώμα και με ποιον τρόπο βλέπουμε.

 

Το χρώμα είναι μια αίσθηση που δημιουργείται στον εγκέφαλο από μέρος της αλληλουχίας των ηλεκτρικών ώσεων που φθάνουν σε αυτόν μέσω του οπτικού νεύρου. Η πληροφορία για το χρώμα αφορά τις συχνότητες της προσπίπτουσας ακτινοβολίας που μπορεί να ανιχνευθεί στους κατάλληλους υποδοχείς και κωδικοποιείται μέσα στα ηλεκτρικά αυτά σήματα. Οι ηλεκτρικές ώσεις που αφορούν πληροφορία χρώματος προέρχονται από εξειδικευμένους φωτοευαίσθητους υποδοχείς του ματιού, τα κονία, που αντιδρούν το καθένα στην ανίχνευση φωτός συγκεκριμένου εύρους μήκους κύματος. Ένα χρώμα που παίρνει μορφή στον εγκέφαλο μπορεί να προέρχεται από μία συχνότητα ή συνδυασμό περισσότερων συχνοτήτων του ορατού φάσματος. Για παράδειγμα το κίτρινο χρώμα είναι αποτέλεσμα της επεξεργασίας του σήματος που προέρχεται από την ανίχνευση φωτός από δύο κυρίως είδη κονιών, τα κονία που είναι ευαίσθητα σε συχνότητες που αντιστοιχούν στην περιοχή του κόκκινου χρώματος και τα κονία που είναι ευαίσθητα στις συχνότητες που αντιστοιχούν στην περιοχή του πράσινου.

af xromata 4

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος συνθέτει μεγάλο εύρος χρωμάτων από τους συνδυασμούς της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που ανιχνεύει το μάτι. Το χρώμα στην περίπτωση αυτή είναι μια σύμβαση που αφορά τη μορφή που λαμβάνει στον εγκέφαλο (στον οπτικό φλοιό) ο συνδυασμός των συχνοτήτων που ανιχνεύονται από το μάτι. Έτσι μπορεί να βλέπουμε κίτρινο χρώμα ενώ στην πραγματικότητα οι συχνότητες που ανιχνεύουμε αντιστοιχούν αποκλειστικά στην περιοχή του πράσινου και του κόκκινου, δηλαδή η ακτινοβολία που φθάνει στο μάτι μας δεν βρίσκεται στην περιοχή του κίτρινου. Φυσικά είναι δυνατό να βλέπουμε και το απ’ ευθείας κίτρινο χρώμα, όταν η ακτινοβολία είναι μονοχρωματική, όταν δηλαδή το χρώμα αντιστοιχεί πράγματι σε μία μόνο συχνότητα. Παρόλα αυτά, το μονοχρωματικό κίτρινο συλλαμβάνεται εν μέρει και από τους υποδοχείς του κόκκινου και από του πράσινου και μόνο μέσω της όρασής μας δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν πράγματι πρόκειται για μονοχρωματική ακτινοβολία ή όχι.

af xromata 3

Πέραν του τρόπου που αντιλαμβανόμαστε την ακτινοβολία από πολλές συχνότητες ως μονοχρωματική, παραπλανημένοι μέσω της αίσθησης της όρασης, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στη φύση μπορεί πράγματι να αντιστοιχεί σε διαφορετικά, διακριτά μήκη κύματος που αντιστοιχούν το καθένα σε διαφορετικό χρώμα. Σε αυτή τη φυσική παλέτα του ορατού φάσματος, το η «κόκκινη» ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία έχει το μεγαλύτερο μήκος κύματος και η «ιώδης» το μικρότερο.

Πόσα χρώματα υπαρχουν αναρτήθηκε: 7 Νοεμβρίου, 2015 από το Σπίτι και Διακόσμηση

1 comments

Leave Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *