Feng Shui
Το Feng Shui είναι μια μορφή τέχνης που βασίζεται σε μια σειρά κατευθυντήριων γραμμών που προέρχονται από αρχαίες ανατολικές φιλοσοφίες. Ο σχεδιασμός τους βασίζεται στην δημιουργία μιας αίσθησης ισορροπίας και αρμονίας μέσα στο σπίτι.
Η αντίληψη είναι ότι, αν ένα σπίτι είναι υγιές τότε και το άτομο που ζει μέσα σε αυτό μπορεί να είναι υγιές. Όταν η τέλεια αυτή ισορροπία επιτυγχάνεται στο σπίτι, δημιουργείται μια θετική ενέργεια. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες σε ένα σπίτι που μπορεί να μπλοκάρουν αυτή τη θετική ενέργεια, το πιο σημαντικό, ίσως, είναι η οργάνωση. Είναι προφανώς, μια πιο λογιστική αντίληψη της διακόσμησης των χώρων, σύμφωνα πάντα με τον δυτικό πολιτισμό.
Όλοι έχουμε ημέρες όπου αναρωτιόμαστε πώς στο καλό θα μείνουμε ξύπνιοι μέχρι το τέλος της ημέρας. Η σκέψη πίσω από feng shui, είναι ότι το επίπεδο ενέργειάς μας μπορεί να συνδέεται άμεσα με τον δικό μας χώρο, τόσο στο σπίτι όσο και στον εργασιακό χώρο. Η συνεχής καταπόνηση από τις ίδιες κινήσεις και εντολές που δεχόμαστε μέσα και έξω από το σπίτι φθείρουν το επίπεδο ενέργειας και αυτό γίνεται ακόμα πιο έντονο όταν ο χώρος αναψυχής που έχουμε είναι σκοτεινός, κλειστοφοβικός, απαρχαιωμένος και κρύος. Η διακόσμηση του σπιτιού που ακολουθεί τους κανόνες του Feng Shui έρχεται για να λύσει αυτά τα θέματα.
Στην χώρα μας δεν είναι τόσο διαδεδομένο, ίσως όχι άδικα, αλλά για λάθος λόγους. Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να ακυρώσουμε τις ιδιότητες του Feng Shui όταν το συγκρίνουμε με την διακόσμηση μια πολυτελούς κατοικίας, το Feng Shui γεννήθηκε από την ανάγκη των ανθρώπων για αναζωογόνηση μέσα από τον δικό τους προσωπικό χώρο. Σε μια εποχή όπου οι άνθρωποι εργάζονταν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας και στο τέλος γυρνούσαν στο σπίτι τους, έκτασης λίγων τετραγωνικών, ήταν τεράστια η ανάγκη να μεγιστοποιήσουν την ευχαρίστηση και την αύρα που θα ένιωθαν μέσα σε αυτό. Το Feng Shui είναι αλήθεια. Όταν όμως μεταγενέστερα ο δυτικός πολιτισμός το υιοθέτησε και προσπάθησε να οικειοποιηθεί αυτή την μέθοδο, δημιουργήθηκαν κάποιες παρατυπίες. Άλλο μια γκαρσονιέρα στο Χονγκ Κόνγκ 5 τ.μ. και άλλο ένα διαμέρισμα 200 τ.μ. σε κάποιον ουρανοξύστη στην Νέα Υόρκη.
Σήμερα, γνωρίζοντας πλέον τους κανόνες του Feng Shui μπορούμε και το χρησιμοποιούμε με σοβαρότητα και χωρίς υπερβολές στην διακόσμηση του σπιτιού και των υπόλοιπων χώρων. Ξέρουμε ότι, η ιδιότητα του μεγάλου χώρου, το ευάερο, το ευήλιο και η καθαρή ατμόσφαιρα, είναι από μόνα τους τα τέσσερα χρυσά αστέρια που χρειάζεται για να αποδοθεί η ιδανική διακόσμηση. Να γιατί στην Ελλάδα το Feng Shui δεν είναι τόσο διαδεδομένο, μπορεί η αστική αρχιτεκτονική να μην ήταν η προβλεπόμενη, αλλά λίγο πολύ τα περισσότερα σπίτια δεν στερήθηκαν τον χώρο, τον ήλιο και τον καθαρό αέρα. Σε ένα χώρο όμως που δεν διαθέτει ένα ή περισσότερα από αυτά τα στοιχεία το Feng Shui θα μας φανεί σίγουρα ένας χρήσιμος και πολύτιμος οδηγός διακόσμησης.
Παρακάτω παραθέτουμε κάποιους από τους βασικούς κανόνες:
Η κρεβατοκάμαρα είναι το κύριο δωμάτιο ενός σπιτιού που θα πρέπει να δώσουμε προσοχή. Κύριο μέλημα, δεν πρέπει ποτέ να είναι ακατάστατο γιατί εμποδίζει την θετική αύρα στον χώρο, πράγμα πολύ σοβαρό στην ανατολίτικη φιλοσοφία γιατί εκεί είναι ο ιερός χώρος που κοιμόμαστε.
Τοποθετούμε σε μια συγκεκριμένη μεριά του σπιτιού, τα πράγματα που χρησιμοποιούμε περισσότερο μέσα στην μέρα.
Πρέπει να έχουμε τα παράθυρα έστω και λίγο ανοιχτά, για να μπαίνει φρέσκος αέρας μέσα στο σπίτι. Να σημειωθεί, ότι εδώ σχετίζεται και η ανοιχτή διάταξη των επίπλων που επιβάλλει το Feng Shui, για να μην μπλοκάρεται η ροή του αέρα.
Το φυσικό φως είναι πολύ σημαντικό και φέρνει μαζί του τεράστια ενέργεια.
Τα εξώφυλλα των παραθύρων πρέπει να είναι ανοιχτά, για να εισέρχεται η ενέργεια μέσα στο σπίτι. Επίσης, πρέπει οι καθρέφτες να είναι σωστά τοποθετημένοι μέσα στο χώρο ώστε να αντανακλούν αυτήν την ενέργεια, να μην αφήσουμε να αναπηδήσει από τις εξόδους του σπιτιού. Στο Feng Shui, οι καθρέφτες θεωρούνται το αντίδοτο στον αρνητισμό. Μεγιστοποιούν την εισερχόμενη ενέργεια μέσα στο σπίτι, φέρνοντας ωστόσο μια αίσθηση ηρεμίας.
Η καθημερινή χρήση των αιθέριων ελαίων καθαρίζει και ενεργοποιεί μια πιο αισθησιακή ατμόσφαιρα.
Υπάρχουν τα 5 στοιχεία του Feng Shui: φωτιά, νερό, γη, μέταλλο, και ξύλο. Κάθε ένα από αυτά τα στοιχεία λειτουργεί ανεξάρτητα και συλλογικά, για να αποκατασταθεί η ηρεμία και να φέρουν την ενέργεια στο χώρο σας.
- Το ξύλο χρησιμοποιείται για να αξιοποιήσει τη δύναμη της δημιουργικότητας και της επέκτασης.
- Η φωτιά αυξάνει τον ενθουσιασμό και την ηγετικές ικανότητες. Η έλλειψη της φωτιάς συνδέεται συχνά με τη συναισθηματική ψυχρότητα, έλλειψη οράματος, εκφραστικότητας και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Για να προσθέσετε φωτιά στο χώρο σας, προσθέστε μερικά κεριά, λαμπτήρες φωτισμού και βεβαιωθείτε ότι έχετε εκμεταλλευτεί πλήρως το φυσικό φως του ήλιου. Επιπλέον, οι ηλεκτρονικοί λαμπτήρες, οι pop art πίνακες και τα “ιδιαίτερα” χρώματα, όπως κόκκινο, ροζ ή μοβ χρησιμοποιούνται ως ένα στοιχείο της φωτιάς.
- Η γη επηρεάζει τη σωματική δύναμη και την τάξη, ενώ παράλληλα δημιουργεί ένα γενικό συναίσθημα της γείωσης, της ισορροπίας και τη σταθερότητά μας. Μια υπεραφθονία της γης σε ένα χώρο, μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση πλήξης και νωθρότητας. Πάρα πολύ λίγο χώμα, συχνά οδηγεί σε αποδιοργάνωση.
- Τα μέταλλο επηρεάζει την πνευματική διαύγεια και τη λογική. Όπως επίσης, την οργάνωση, την εστίαση, τη δικαιοσύνη και τις αναλυτικές ικανότητες του ατόμου. Οτιδήποτε είναι κατασκευασμένο από μέταλλο, όπως σίδηρο, αλουμίνιο, χρυσό ή ασήμι μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Παρόμοια μπορούν να βοηθήσουν οι πέτρες, το λευκό, γκρι, ασημί και παστέλ χρώμα.
- Το νερό είναι υπεύθυνο για την πνευματικότητα και το συναίσθημα. Η ισορροπημένη χρήση του νερού φέρνει την έμπνευση, τη σοφία και τη διορατικότητα, ενώ πάρα πολύ νερό μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση της ανισορροπίας και της αίσθησης ότι είστε συναισθηματικά ‘πνιγμένη’. Μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε μια έντονη τάση για κοινωνικότητα. Πολύ λίγο νερό μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη συμπάθειας, μοναξιά, απομόνωση και άγχος.