Οδηγίες για φωτογράφιση εσωτερικών χώρων

Βασικοί κανόνες στην φωτογράφηση εσωτερικών χώρων για να έχουμε ένα σωστό και καλαίσθητο αποτέλεσμα.

Για την σωστή διακόσμηση σπιτιού αναζητούμε παραδείγματα και τεχνικές από περιοδικά αρχιτεκτονικής και διακόσμησης, από το διαδίκτυο, από ολοκληρωμένες διαφημιστικές καμπάνιες και από τεχνικά εγχειρίδια.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που εμείς θέλουμε να προβάλουμε τον χώρο μας μέσα από φωτογραφίες; Υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που ακολουθούν όλοι οι διακοσμητές και οι φωτογράφοι του χώρου που μπορούμε να ακολουθήσουμε.

Πρώτα απ όλα σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν καλώδια από ηλεκτρικές συσκευές να προεξέχουν και να εμπλέκονται μέσα στο πλάνο. Η θέα των καλωδίων δηλώνει χώρο ακατάστατο όσο και αν είναι τοποθετημένα σωστά, χαλάνε την αρμονία των υλικών και των υφών μέσα στο δωμάτιο. Το ίδιο ισχύει και για τις ηλεκτρικές συσκευές, ο θεατής πρέπει να βλέπει το σύνολο και να μην προσκολληθεί σε κάποια συσκευή.

 

ide διακοσμηση σπιτιου φωτογραφια 002

Σπάνια μια φωτογράφηση γίνεται βράδυ. Το φυσικό φώς και ο τρόπος που διοχετεύεται μέσα στο χώρο είναι από τα κυρίαρχα στοιχεία της εσωτερικής διακόσμησης. Μόνο στην περίπτωση που η φωτογράφηση γίνεται σε εξωτερικό χώρο και θέλουμε να προβάλουμε την οπτική του φωταγωγημένου κτηρίου.
Σε πολλές των περιπτώσεων αφαιρούμε κάποια από τα έπιπλα, όπως περιττές καρέκλες και τραπεζάκια που μπορεί να γεμίζουν τον χώρο με αποτέλεσμα να φαίνεται μικρότερος. Σε μια μεγάλη τραπεζαρία για παράδειγμα, που αποτελείται από 8 καρέκλες, καλό είναι για την προβολή και του χώρου αλλά και του επίπλου να αφαιρέσουμε από το πλάνο τις 2 από αυτές.
Στην φωτογραφία δεν παίρνουν μέρος πολλοί χρήστες. Το ιδανικό είναι να μην είναι κανένας χρήστης στο πλάνο. Ο θεατής υποσυνείδητα κρίνει τον άνθρωπο παρά τον χώρο και αυτό δεν είναι πάντα καλό. Συνήθως ένα άτομο ή ένα ζευγάρι είναι υπεραρκετό, και αυτό το παρατηρούμε περισσότερο σε διαφημιστικές καμπάνιες.

 

ide διακοσμηση σπιτιου φωτογραφια 004

 

Ένα από τα πιο βασικά πλάνα είναι η φωτογράφηση του σαλονιού ή του καθιστικού, που πρέπει να γίνεται με τρόπο που φαίνονται και τα παράθυρα αλλά και ο τρόπος που πέφτει το φώς. Η αίσθηση του ήλιου μέσα στο σπίτι, δίνει ενέργεια στον χώρο και δημιουργεί μια ιδιαίτερη οπτική. Επίσης, αυτονόητο είναι ότι σε περίπτωση που η θέα από τα παράθυρα είναι εξαιρετική, πρέπει πάση θυσία να βρούμε τρόπο να την συμπεριλάβουμε μέσα στην φωτογραφία.

Στόχος στην φωτογραφία εσωτερικής διακόσμησης είναι να προβάλουμε το κάτι παραπάνω, το φανταστικό, αυτό για το οποίο μας υπόσχεται ο χώρος. Γι αυτό τον λόγο, αντικείμενα όμως παντόφλες, κλειδιά, σακούλες, μπρελόκ, διαφημιστικά κτλ δεν πρέπει να είναι μέσα στο πλάνο. Αντί αυτών πρέπει να έχουμε λόγου χάρη στο τραπέζι ένα μισάνοιχτο περιοδικό ή στον καναπέ ένα σκέπασμα ελαφρώς ατημέλητο. Πρέπει να δημιουργούμε την αίσθηση ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε στην μέση μιας κίνησης.

Οδηγίες για φωτογράφιση εσωτερικών χώρων αναρτήθηκε: 12 Σεπτεμβρίου, 2015 από το Σπίτι και Διακόσμηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *