Λιπάσματα για τα φυτά σε γλάστρες

Χρήσιμες συμβουλές για τα λιπάσματα και πως να λιπάνετε το φυτό σας που βρίσκεται σε γλάστρα στο σπίτι.

Τα φυτά που ζουν μέσα σε γλάστρες, παίρνουν την τροφή που τους χρειάζεται από το χώμα του δοχείου. Φυσικά είναι πολύ πιο περιορισμένη από αυτήν που έχουν στην διάθεση τους τα φυτά που ζουν στις πρασιές ή στα λιβάδια.

Είναι φανερό λοιπόν πως χρειάζονται περισσότερη φροντίδα, εφόσον οι θρεπτικές ουσίες του χώματος εξαντλούνται πολύ πιο γρήγορα. Απαιτούν συχνότερα ποτίσματα και λιπάνσεις. Ο ρόλος της λίπανσης είναι να ξαναδυναμώσει το φυτό που βρίσκεται σε κακή κατάσταση, από έλλειψη τροφής. Άρα πριν αρχίσετε την λίπανση βεβαιωθείτε ότι αυτή είναι η κατάλληλη επέμβαση που θα λύσει το πρόβλημα του φυτού σας. Για να επωφεληθεί το φυτό όσο γίνεται πιο πολύ από τις θρεπτικές ουσίες του λιπάσματος, είναι απαραίτητο το χώμα της γλάστρας να ταιριάζει με το φυτό, που θα φυτέψετε. Υπάρχουν φυτά που θέλουν έδαφος πορώδες και άλλα έδαφος πιο συμπαγές. Γι αυτό ενημερωθείτε κατά την αγορά του φυτού, ποιές είναι οι απαιτήσεις του σχετικά με το είδος του εδάφους.

 

af λίπασμα γλάστρα σπίτι 006

 

Συνήθως στις γλάστρες βάζουμε χώμα αφράτο, μαλακό, καλά αεριζόμενο και αρκετά πλούσιο σε οργανικές ουσίες, που τις βρίσκουμε στο εμπόριο και που προέρχονται από τις προσμίξεις φυτοχώματος, χώματος και κοπριάς, καθώς και από μια καλή ποσότητα άμμου, για όσα φυτά την χρειάζονται. Όσο πιο μαλακό και αεριζόμενο είναι το χώμα, τόσο πιο γρήγορα απορροφώνται τα λιπάσματα και οι θρεπτικές ουσίες έχουν πιο γρήγορη επίδραση.

 

af λίπασμα γλάστρα σπίτι 005

 

Ο εμπλουτισμός του χώματος με θρεπτικές ουσίες γίνεται με δυο ειδών προϊόντα: τα ανόργανα ή συνθετικά λιπάσματα, και τα οργανικά λιπάσματα. Από τα ανόργανα λιπάσματα που παρασκευάζονται χημικά, ιδιαίτερα εύκολα στην χρήση είναι τα σύνθετα λιπάσματα, τα οποία περιέχουν τα κυριότερα θρεπτικά στοιχεία που είναι αναγκαία για το φυτό, όπως το άζωτο, ο φώσφορος, το κάλιο σε διάφορα ποσοστά, ανάλογα με τις απαιτήσεις των φυτών. Συνήθως στην ετικέτα αναφέρονται με τρείς αριθμούς τα συστατικά και η ποσοστιαία αναλογία της περιεκτικότητάς τους στο σύνολο του βάρους. Αν για παράδειγμα είναι γραμμένο στο λίπασμα 10-10-10, αυτό σημαίνει πως στο σύνολο του περιεχομένου υπάρχει 10% φώσφορος, 10% κάλιο, 10% άζωτο.

Τα ανόργανα λιπάσματα σε κόκκους ενδείκνυνται για τα φυτά που είναι φυτεμένα σε γλάστρες. Εγγυώνται γρήγορη και αποτελεσματική θρέψη του φυτού.

Τα ανόργανα λιπάσματα σε κόκκους ενδείκνυνται για τα φυτά που είναι φυτεμένα σε γλάστρες. Εγγυώνται γρήγορη και αποτελεσματική θρέψη του φυτού.

 

af λίπασμα γλάστρα σπίτι 001

 

Τα λιπάσματα βρίσκονται στο εμπόριο σε διάφορες μορφές, σε κόκκους, σε παστίλιες, σε υπόθετα, σε σκόνη ή διαλυμένα σε νερό. Είναι απαραίτητο πριν από την χρήση να διαβάσετε τις οδηγίες και να τις ακολουθήσετε πιστά, γιατί ορισμένα φυτά για παράδειγμα, είναι ευαίσθητα στην υπερβολική συσσώρευση αλάτων στο χώμα, και άλλα δεν αντέχουν στην άμεση επαφή με το λίπασμα, που μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα. Τα λιπάσματα ξεχωρίζουν και από το αποτέλεσμα τους, περισσότερο ή λιγότερο γρήγορα, τα οποία αναγράφονται συνήθως στην σύσταση τους. Έχετε υπόψη σας πως τα λιπάσματα με βάση το νίτρο, έχουν συνήθως πιο γρήγορα αποτελέσματα. Τα προϊόντα που έχουν μελετηθεί επίτηδες για να παρατείνουν τη δράση του λιπάσματος σε μεγαλύτερη περίοδο, έχουν όλα, σχεδόν, σαν βάση τον φώσφορο ή το κάλιο και διατίθενται σε μορφή μικρών πλακών ή υπόθετων, που παραχώνονται στο χώμα.

 

af λίπασμα γλάστρα σπίτι 003

 

af λίπασμα γλάστρα σπίτι 009

 

Τα οργανικά λιπάσματα έχουν, χωρίς αμφιβολία, πιο ολοκληρωμένη δράση, γιατί δεν περιορίζονται μόνο να προμηθεύουν στο χώμα θρεπτικές ουσίες, αλλά ταυτόχρονα να αναζωογονούν εντελώς. Οι ουσίες τους ωστόσο έχουν αργή επίδραση κι άλλοτε γρήγορη επίδραση και διαλύονται στο χώμα προοδευτικά. Πάντως, δεν είναι κατάλληλα για μια περίπτωση ανάγκης, όταν το φυτό χρειάζεται άμεση επέμβαση, αλλά ανακατεμένα με το χώμα σχηματίζουν το ιδανικό υπόστρωμα για την μεταφύτευση. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτών των προϊόντων, που προέρχονται από την ανάμειξη διάφορων οργανικών υλικών όπως το αίμα, τα αλεσμένα κόκκαλα, το ψαράλευρο, η κοπριά ζώων κλπ., είναι ότι δεν προκαλούν καμία βλαβερή επίδραση στο φυτό.

 

af λίπασμα γλάστρα σπίτι 008

Τα υγρά λιπάσματα για τα φύλλα, διαλύονται στο νερό, κι είναι κατάλληλα για όλα τα φυτά που καλλιεργούνται σε γλάστρες.

 

Οι διάφοροι τύποι λιπασμάτων, επίσης, πρέπει να διαλεχτούν ανάλογα με την περίσταση: για παράδειγμα, το φυτό έχει περισσότερη ανάγκη από άζωτο την περίοδο της ενάρξεως της νέας βλαστήσεως, ενώ αποζητά τις θρεπτικές ουσίες του φωσφόρου και του καλίου περισσότερο, κατά την διάρκεια της ανθοφορίας.

 

af λίπασμα γλάστρα σπίτι 007

Τα λιπάσματα σε δισκία, που διαλύονται στο νερό, απορροφώνται γρήγορα από το χώμα και εξασφαλίζουν τέλεια λίπανση.

 

Γενικά, μπορεί να πει κάποιος πως τα ετήσια και τα διετή φυτά αντιδρούν καλά στα λιπάσματα άμεσης δράσεως, ενώ για τους θάμνους και τα κωνοφόρα είναι προτιμότερα τα οργανικά λιπάσματα. Μερικά είδη (τριανταφυλλιές, γεράνια, ορτανσίες, κλπ,.) απαιτούν ειδικά λιπάσματα, που ωστόσο βρίσκονται εύκολα στο εμπόριο. Όσο για τον τρόπο που τα χρησιμοποιούμε, θυμηθείτε πως το καλοκαίρι με τα συχνά ποτίσματα, το λίπασμα ξεπλένεται και συνεπώς η δράση του έχει μικρότερη διάρκεια. Όσο για τα φυτά εσωτερικών χώρων έχετε υπόψη σας, πως ο πιο αποτελεσματικός και γρήγορος τρόπος να τα λιπάνετε είναι να χρησιμοποιήστε λιπάσματα που διαλύονται στο νερό του ποτίσματος

Τέλος μια σύσταση: τα φυτά που έχουν ανάγκη από χειμερινή διάπαυση, δεν πρέπει ούτε να ποτίζονται, ούτε και να λιπαίνονται την περίοδο αυτή.

Λιπάσματα για τα φυτά σε γλάστρες αναρτήθηκε: 7 Νοεμβρίου, 2015 από το Σπίτι και Διακόσμηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *