Κρυφός φωτισμός

Τι είναι ο κρυφός φωτισμός; Παραδείγματα κρυφού φωτισμού στην διακόσμηση εσωτερικών χώρων.

Με τον κρυφό φωτισμό μπορούμε να δημιουργήσουμε υψηλή αισθητική διάθεση, χρησιμοποιώντας πληθώρα εφαρμογών διακοσμητικού φωτισμού που διατίθενται στο εμπόριο.

Η χρήση κρυφού φωτισμού αποτελεί αγαπημένη συνήθεια των διακοσμητών και όχι άδικα, αφού για τον μοντέρνο εσωτερικό σχεδιασμό αποτελεί το Α και το Ω.

photo @ Poliform

photo @ Poliform

Τι πρέπει να προσέξουμε στον κρυφό φωτισμό;
Πρέπει να αποφεύγουμε την τοποθέτηση των φωτιστικών να είναι πολύ κοντά μεταξύ τους ή σε σειρά, ειδικά στο κέντρο του δωματίου γιατί έτσι δημιουργούμε άθελα μας την αίσθηση διάδρομου αεροδρομίου.
Όταν στοχεύουμε με το φώς κάποιο αντικείμενο, για παράδειγμα έναν πίνακα, πρέπει να κρατάμε μια απόσταση από αυτό περίπου 30 με 45 εκατοστά.
Σε φωτισμό που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για ανάγνωση και για εργασία πρέπει να δώσουμε λίγο περισσότερο προσοχή γιατί σε πολλές των περιπτώσεων το φώς εμποδίζεται από το κεφάλι ή τους ώμους του χρήστη.

 

Ο κρυφός φωτισμός είναι ο πιο εύκολος και γοητευτικός τρόπος για να εκμεταλλευτούμε λάθη και παρατυπίες που έγιναν κατά τον σχεδιασμό του κτηρίου. Είτε πρόκειται για νεόδμητο, είτε για ανακαίνιση παλιού σπιτιού, ο κρυφός φωτισμός μπορεί να εφαρμοστεί με πολλούς τρόπους και σχεδόν σε όλα τα δωμάτια.
Η κουζίνα είναι από τα συνηθέστερα μέρη που συναντάμε τον κρυφό φωτισμό και μάλιστα στην πιο απλοϊκή μορφή του. Το πιο κοινό σημείο είναι κάτω από τα ντουλάπια της κουζίνας, σημείο που κατευθύνει το φως ακριβώς εκεί που χρειάζεται, στον πάγκο με τα πιάτα και τις ηλεκτρικές συσκευές (καφετιέρες, βραστήρες κτλ).
Η τραπεζαρία είναι επίσης ένα ιδανικό μέρος, λόγο συνήθως του μεγάλου εμβαδού του χώρου μπορούμε να εγκαταστήσουμε κρυφό φωτισμό σε εσοχές στις 4 γωνίες του δωματίου. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε μια ζεστή και ρομαντική ατμόσφαιρα.

 

photo @ Mark English Architects

photo @ Mark English Architects

Να σημειωθεί ότι δεν παραλείπουμε ποτέ τον κεντρικό φωτισμό πάνω από την τραπεζαρία για χάριν του κρυφού. Πολλές φορές η τραπεζαρία είναι μαζί με το καθιστικό σαν ενιαίος χώρος, αυτό μας δίνει την δυνατότητα να παίξουμε με το φώς όπως για παράδειγμα να επικεντρώνεται σε κάποιο σημείο (σε κάποιον πίνακα, άγαλμα κτλ) ή στην εγκατάσταση του μπαρ, στο εσωτερικό των ντουλαπιών που έχουμε τα ποτά. Η διακόσμηση σαλονιού για πολλούς είναι συνώνυμο του κρυφού φωτισμού, η τοποθέτηση του στο ταβάνι, συνήθως εσοχές σε οβάλ σχήματα, είναι το κλειδί για να δημιουργηθεί μια επιβλητική ατμόσφαιρα και παράλληλα να μεγαλώσει ο χώρος.

 

photo @ Kelly Hoppen London

photo @ Kelly Hoppen London

Πιο σπάνιο, αλλά όχι αδύνατον, η τοποθέτηση του κρυφού φωτισμού στο μπάνιο. Ενδείκνυται για μεγάλου εμβαδού μπάνια και συνήθως τα συναντούμε περιμετρικά του λουτρού ή εσωτερικά στο τζακούζι. Σε πολυτελείς κατοικίες ο κρυφός φωτισμός μπαίνει πάντα σχεδόν στην βιβλιοθήκη, στο δωμάτιο του μπιλιάρδου και φυσικά στο εσωτερικό της πισίνας.

Τα κρυφά συστήματα φωτισμού έχουν την δυνατότητα όχι μόνο να διακοσμήσουν τον σπίτι μας αλλά να δημιουργήσουν σχήματα και μορφές που μεταμορφώνουν τον χώρο και δημιουργούν μια ευχάριστη διάθεση.

Κρυφός φωτισμός αναρτήθηκε: 12 Σεπτεμβρίου, 2015 από το Σπίτι και Διακόσμηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *