Τεχνοτροπία κρακελέ (Crackle Technique), χρήση ειδικών χρωμάτων για όμορφα εφέ στα έπιπλα και τους τοίχους.
Με την τεχνική βαψίματος κρακελέ (Crackle Paint) μπορούμε να δώσουμε μια ζεστή και παλαιά όψη στα έπιπλα, στους τοίχους και στα διακοσμητικά στοιχεία του σπιτιού μας.
Η τεχνική είναι πολύ απλή και για την εφαρμογή της θα χρειαστούμε πολύ λίγα υλικά. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι το κρακελέ δεν είναι τίποτα άλλο παρά το σκάσιμο του χρώματος. Για να το επιτύχουμε αυτό υπάρχουν δυο τρόποι.
Ο πρώτος και πιο εύκολος τρόπος, είναι με την χρήση ενός ακρυλικού γαλακτώματος που είναι ειδικά φτιαγμένος για να δημιουργεί το κρακελε εφέ στο χρώμα. Είναι γνωστό και ως βερνίκι κρακελέ. Μπαίνει ανάμεσα από τα δυο ακρυλικά χρώματα με αποτέλεσμα να τραβάει το πάνω χρώμα και να το σπάει, δημιουργώντας έτσι αυλακιές, αφήνοντας περιθώριο να φανεί το κάτω χρώμα. Η τεχνοτροπία αυτή έχει το πλεονέκτημα του σίγουρου και ταχύτερου αποτελέσματος αλλά και το μειονέκτημα του κόστους του κρακελέ βερνικιού. Επίσης να αναφέρουμε ότι δεν είναι απαραίτητο να περάσουμε το πρώτο χρώμα (το κάτω χρώμα) αναγκαστικά, συνεπώς ξεκινάμε κατευθείαν με το κρακελέ βερνίκι πάνω στην επιφάνεια.
Παραπάνω παρατηρούμε ότι στην 3η στρώση μέσα σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα ήδη το χρώμα αρχίζει και σπάει, δημιουργώντας το κρακελέ εφέ.
Ο δεύτερος τρόπος είναι χωρίς την χρήση γαλακτώματος. Πως όμως θα σπάσει το πάνω χρώμα για να δημιουργηθεί το κρακελέ αποτέλεσμα; Είναι απλό, το κάτω χρώμα είναι για παράδειγμα λαδομπογιά ενώ το πάνω χρώμα είναι πλαστικό χρώμα, έτσι ώστε μόλις το περάσουμε στο νωπό πρώτο χρώμα και αρχίζει να το απορροφά (τραβάει), το εξαναγκάζουμε να σπάσει. Η τεχνοτροπία αυτή έχει το μειονέκτημα του χρόνου που θα χρειαστεί μέχρι να στεγνώσει ελαφρά το πρώτο χρώμα, σε σημείο δηλαδή που το νιώθουμε νωπό αλλά να μην κολλάει στο χέρι μας.
Άρα, η κρακελέ τεχνοτροπία δεν σημαίνει ότι γίνεται οποσδήποτε με την χρήση κρακερέ βερνικιού. Και οι δυο τεχνικές κρακελέ είναι εξίσου αποδοτικές. Η πρώτη ενδείκνυται για μικρές επιφάνειες που μπορεί να χρειαστεί μεγαλύτερη ακρίβεια, ενώ η δεύτερη για πιο μεγάλες ώστε να εξοικονομήσουμε κόπο και χρήμα. Και με τους δυο τρόπους προτείνεται η χρήση αντίθετων χρωμάτων. Καλό θα ήταν το κάτω χρώμα να είναι σκουρόχρωμο και το πάνω πιο ανοιχτό για να έχουμε πιο έντονο αποτέλεσμα. Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε, όταν χρωματίζουμε τις επιφάνειες, το πινέλο πρέπει να φεύγει μόνο προς μια κατεύθυνση και όχι και στις δυο, με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε το σταύρωμα των γραμμών του χρώματος (και των δυο) που είναι κακό για το κρακελέ εφέ μας.
Η τεχνοτροπία κρακελέ μπορεί να εφαρμοστεί σε ξύλο, κεραμικά, σε καμβά και σε διάφορες άλλες επιφάνειες. Στην περίπτωση της ξύλινης επιφάνειας επιβάλλεται να κάνουμε ένα φινίρισμα πριν την εφαρμογή κρακελέ.