Κήπος απο διαμορφωμένα φυτά

Το διαμορφωμένο φυτό ( Τopiary ) που μας επιτρέπει να αλλάξουμε το σχήμα των φυτών.

Το διαμορφωμένο φυτό ή στην αγγλική τοπιάρη ( Τopiary ) είναι μια κηπευτική πρακτική, τροποποιώντας το σχήμα των φυτών κουρεύοντας τα φυλλώματα των δέντρων, των θάμνων και όλων των ημιξυλωδων ειδών με τρόπο ώστε να σχηματίσουν και να διατηρήσουν ένα καθορισμένο σχήμα. Ο όρος topiary αναφέρεται επίσης για να δηλώσουν τα φυτά που έχουν δημιουργηθεί με αυτόν τον τρόπο.

ide diakosmisi kipou 5

Είναι σαφώς μια μορφή τέχνης, ένας τύπος μιας ιδιαίτερης γλυπτικής. Η λέξη προέρχεται από την λατινική λέξη toparious (= δημιουργός τοπίου) που προέρχεται σαφώς από την ελληνική λέξη τοπίο.

ide diakosmisi kipou 2

Τα φυτά που χρησιμοποιούνται για topiary είναι αειθαλή. Ώς επί το πλείστον ξυλώδη , έχουν μικρά φύλλα ή βελόνες , παράγουν πυκνό φύλλωμα , και έχουν συμπαγή συνήθεια ανάπτυξης. Κοινή είδη για topiary που επιλέγονται περιλαμβάνουν οι ποικιλίες : Buxus sempervirens, arborvitae ( είδος Thuja ), δάφνη ( Laurus nobilis ) , πουρνάρια ( Ilex ) , η μυρτιά ( Myrtus ), πουρνάρι ( Taxus ) , και privet ( Ligustrum ).

ide diakosmisi kipou 3

Τα topiary μπορούν να διαμορφωθούν και από ανθρώπους που δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με την ψαλίδα, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα βοηθήματα όπως τα ειδικά συρμάτινα κλουβιά.
Το παραδοσιακό topiary χρειάζεται πολύ υπομονή και σταθερό χέρι, γι αυτό τον λόγο εξάλλου ξεχωρίζουν οι επαγγελματίες κηπουροί.

ide diakosmisi kipou 1

Στην ιστορία το είδος αυτό γλυπτικής είναι γνωστό από τα ρωμαϊκά χρόνια, που δέσποζαν στου κήπους των αυτοκρατόρων. Στην Αγγλία η αναβίωση του topiary έγινε την δεκαετία του 1940 όταν ο πρώτος συγγραφέας για κήπους John Loudon που έκφρασε την απώλεια αυτής της μαγικής αίσθησης που βγάζει το topiary. Από τότε χρειάστηκαν άλλα 25 χρόνια για να αρχίσει αυτή η τέχνη να αναπτύσσεται.

ide diakosmisi kipou 8

Στην Αμερική εισήχθη από την Disneyland γύρω στο 1962. Ο Walt Disney βοήθησε πολύ για να φέρει στη επιφάνεια αυτό το νέο μέσο, μέσα από την δημιουργία topiary που αναπαριστούσαν τους ήρωες των κινουμένων σχεδίων μέσα στο θεματικό πάρκο.

ide topiary hacker 2

Αυτό το εξαίρετο είδος topiary είναι πολύ δύσκολο έως και αδύνατο να γίνει μόνο με τα χέρια. Για τον σχηματισμό του βασίζεται σε ένα κατάλληλο διαμορφωμένο συρματένιο πλαίσιο όπως προαναφέραμε, του οπίου εκεί μέσα τα φυτά εκτείνονται καθώς μεγαλώνουν. Το πλαίσιο παραμένει ως μόνιμος οδηγός, και κλαδεύουμε τα επιθυμητά φυλλώματα που εκτείνονται έξω από αυτό.

ide diakosmisi kipou 9

Χρησιμοποιείται πολύ σε φεστιβάλ και εορτασμούς, όπως για παράδειγμα στην επίδειξη των Ολυμπιακών αγώνων στην Κίνα το 2008.

Κήπος απο διαμορφωμένα φυτά αναρτήθηκε: 5 Οκτωβρίου, 2015 από το Σπίτι και Διακόσμηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *