Πεζοδρόμηση με την χρήση κυβόλιθων

Εφαρμογή των κυβόλιθων στις σημερινές κατασκευές.

Σήμερα στην Ευρώπη χρησιμοποιούνται ευρέως οι κυβόλιθοι για την πεζοδρόμηση οδών. Μεγάλη ανάπτυξη ωστόσο υπήρχε και παλιότερα, στην εποχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας η κατασκευή οδών με την μέθοδο διασταύρωσης με λίθους παραμένουν ακόμα σε άψογη κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι οι κυβόλιθοι έχουν μεγάλη αντοχή και ενδείκνυνται για την κατασκευή δρόμων, πεζοδρομίων, πάρκιν αυτοκινήτων και σε οποιοδήποτε σημείο που χρίζουν ανθεκτικά υλικά.

Επίσης, ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του είναι η ευκολία αντικατάστασης των σπασμένων κυβόλιθων, σε σχέση με την επισκευή σπασμένης κατασκευής από σκυρόδεμα.

 

Και από οικονομικής άποψης, συμφέρει σημαντικά η χρήση των κυβόλιθων στην κατασκευή δαπέδων σε σύγκριση με τις εξ ολοκλήρου τσιμεντένιες κατασκευές, αφού μειώνεται το κόστος έκχυσης του τσιμέντου.

kat κυβόλιθος eesa 008

Γνωστοί τύποι κυβόλιθων (τύπου S, παραλληλόγραμμο, διπλό Τ)

Στην αγορά υπάρχουν κυβόλιθοι σε μεγάλη ποικιλία σχημάτων που καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις, δίνοντας το καθένα ένα διαφορετικό αισθητικό αποτέλεσμα ανάλογα και με τον τρόπο τοποθέτησης. Για την επίστρωση εξωτερικών χώρων, χρησιμοποιούμε κυβόλιθους που είναι κατασκευασμένοι από διάφορα υλικά όπως το σκυρόδεμα (με συγκεκριμένες προδιαγραφές), ανακατεργασμένες κονίες φυσικών πετρωμάτων, γρανίτη, κεραμικά κ.α.

Τα περιμετρικά στηρίγματα μπορούν να είναι από χυτό σκυρόδεμα, φυσικούς λίθους ή με ειδικές διατομές κατασκευασμένες από το ίδιο υλικό των κυβόλιθων που στερεώνονται στο έδαφος. Για την απορροή του νερού η ελάχιστη κλίση απορροής των επιστρωμένων επιφανειών είναι 2%, ενώ η απορροή μπορεί να γίνει μέσα από αρμούς προς το έδαφος, από επιφανειακά κανάλια απορροής και από ειδικά σιφόνια.

 

kat κυβόλιθος eesa 001_002

Τοποθέτηση Κυβόλιθων (πηγή: Epsilon Epsilon S.A.)

Καθαρίζουμε το μέρος όπου θα τοποθετήσουμε τους κυβόλιθους. Τοποθετούμε γεωύφασμα για να εμποδίσουμε τυχόν ρίζες από φυτά να βγουν στην επιφάνεια.(φωτογραφία). Τοποθετούμε νήμα στο ύψος που θέλουμε να φτάσουν οι κυβόλιθοι έτσι ώστε να το έχουμε για οδηγό την ώρα που εργαζόμαστε με σκοπό να δημιουργήσουμε μία ευθεία επιφάνεια. Τοποθετούμε οδηγούς (σωλήνες) με πάχος 5 cm πιο κάτω από το νήμα. Η απόσταση μεταξύ των σωλήνων πρέπει να είναι τόση ώστε να μπορούμε με ένα μαστάρι (ίσιο σανίδι) να τραβήξουμε την άμμο.(φωτογραφία).

 

kat κυβόλιθος eesa 003_004

Τοποθέτηση Κυβόλιθων (πηγή: Epsilon Epsilon S.A.)

Γεμίζουμε με άμμο την επιφάνεια όπου έχουμε τοποθετήσει τους οδηγούς και την συμπιέζουμε με δονητική πλάκα (φωτογραφία). Μετά ακουμπάμε το μαστάρι από τον έναν οδηγό στον άλλο και τραβάμε την άμμο ξύνοντας τους οδηγούς. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε ή αφαιρούμε άμμο.(φωτογραφία).

 

kat κυβόλιθος eesa 005

Τοποθέτηση Κυβόλιθων (πηγή: Epsilon Epsilon S.A.)

Μετά αφαιρούμε τους οδηγούς (σωλήνες) και τοποθετούμε τους κυβόλιθους.

 

kat κυβόλιθος eesa 006

Τοποθέτηση Κυβόλιθων (πηγή: Epsilon Epsilon S.A.)

Τους εγκιβωτίζουμε περιμετρικά με σενάζ από μπετόν ή κράσπεδα και στη συνέχεια τους δονούμε με την δονητική πλάκα για να ισιώσουν.(φωτογραφία). Μετά απλώνουμε ψιλή άμμο, την αφήνουμε να στεγνώσει και την δονίζουμε με την δονητική πλάκα για να γεμίσουν οι αρμοί. Έπειτα σκουπίζουμε και απομακρύνουμε την άμμο που περισσεύει.

Συνοπτικά, μπορούμε να πούμε ότι η χρήση κυβόλιθων είναι μια πάρα πολύ καλή επιλογή, με βασικά πλεονεκτήματα την εύκολη εγκατάσταση, την μεγάλη διάρκεια ζωής, το χαμηλό κόστος και την εύκολη αντικατάσταση.

 

Ευχαριστούμε θερμά για το φωτογραφικό υλικό την Epsilon Epsilon S.Α., την πρώτη εταιρία στην Ελλάδα που παρήγαγε προϊόντα επίστρωσης εξωτερικών χώρων με σήμανση CE.

banner_eesa_logoΓια περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον επίσημο ιστότοπο της Epsilon Epsilon.

Πεζοδρόμηση με την χρήση κυβόλιθων αναρτήθηκε: 10 Δεκεμβρίου, 2015 από το Σπίτι και Διακόσμηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *