Πως να σβήσετε την φωτιά χωρίς νερό και χωρίς να κάνετε ατσαλιά στο σπίτι.
Οι εξειδικευμένοι μηχανικοί Viet Tran και ο Seth Robertson του Πανεπιστήμιου George Mason, βρήκαν έναν ιδιαίτερο τρόπο να σβήνουν τις φωτιές.
Η εφεύρεση τους έχει να κάνει με την κατάσβεση πυρκαγιάς με χρήση χαμηλής συχνότητας ηχητικά κύματα. Είναι τόσο παράξενη η εικόνα να βλέπει κάνεις οτι η φωτιά σβήνει με την χρήση συχνοτήτων που θέλεις να δεις αμέτρητες φορές το βίντεο. Σκεφτείτε ότι το τηγάνι με την φωτιά είναι το τηγάνι στην κουζίνα μας. Χωρίς καθόλου ατσαλιά και με γρήγορες κινήσεις η φωτιά χάνεται από μπροστά μας.
Πώς όμως έφτασαν σε αυτήν την εφεύρεση? Όπως αναφέρουν και στην washingtonpost το όλο εγχείρημα ξεκίνησε ως μια ιδέα για ένα ανώτερο ερευνητικό πρόγραμμα. Μετά από ένα χρόνο δοκιμής και λάθους και αφού είχαν ξοδέψει 600 δολάρια από την τσέπη τους, κατάφεραν και έφτιαξαν μια φορητή γεννήτρια ήχου, που συνδεόταν με έναν ενισχυτή, μια μπαταρία και ένα σωλήνα εστίασης που φάνηκε στο τέλος ότι είχε την δυνατότητα να σβήνει την φωτιά.
Ο Robertson, 23 χρονών, και ο Tran, 28 χρονών, εφάρμοσαν ένα προσωρινό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στα τέλη του Νοεμβρίου, το οποίο τους δίνει περιθώριο ένα χρόνο για να κάνουν περαιτέρω δοκιμές σε άλλα εύφλεκτα υλικά – μέχρι στιγμής έχουν βάλει μόνο φωτιές με οινόπνευμα – και συνεχίζουν να βελτιώνουν την συσκευή τους. Παρόλο που αρχικά σχεδιάστηκε ως συσκευή κατάσβεσης μικρής κλίμακας πυρκαγιών, από την κουζίνα μέχρι και στα διαστημόπλοια, νομίζουν ότι η ιδέα θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις τοξικές χημικές ουσίες που περιέχονται στους πυροσβεστήρες.

Ο Viet Tran, αριστερά, και ο Seth Robertson, καταδεικνύουν την κατάσβεση φωτιάς με τον πυροσβεστήρα τους. (Ricky Carioti / Washington Post)
Πώς λειτουργεί η συσκευή; Η βασική ιδέα, λέει ο Τραν, είναι ότι τα ηχητικά κύματα είναι επίσης και κύματα πίεσης που μετατοπίζουν κάποια ποσότητα οξυγόνου καθώς ταξιδεύουν μέσω του αέρα. Όλοι θυμούνται από το σχολείο, ότι το οξυγόνο είναι απαραίτητο συστατικό για να ξεκινήσει η φωτιά. Σε μια ορισμένη συχνότητα, τα ηχητικά κύματα διαχωρίζουν το οξυγόνο [στη φωτιά] και εμποδίζουν την συμμετοχή του στην καύση. Για να το πούμε πιο περιγραφικά, το κύμα πίεσης πηγαίνει πέρα δώθε, και ταράζει την σύσταση του αέρα. Η συγκεκριμένη αυτή στιγμή είναι αρκετή για να κρατήσει τη φωτιά μακριά από την ανάφλεξη.