Καλύμματα τοίχων και οι τύποι τους

Καλύμματα τοίχων από χαρτί και ύφασμα

 

Μιλώντας για καλύμματα τοίχων, το μυαλό μας πάει αμέσως στην λέξη ταπετσαρία και για την ακρίβεια σε ένα ρολό χαρτιού με κάποιο μοτίβο που κολλάει στον τοίχο μας. Εν μέρη είναι σωστό, αλλά τα καλύμματα τοίχων δεν είναι μόνο αυτό. Ας βάλουμε λοιπόν τα πράγματα σε μια σειρά. Θα χωρίσουμε τα καλύμματα τοίχων σε τρείς κατηγορίες:

  • Χαρτιά ταπετσαρίας
  • Ανάγλυφα χαρτιά ταπετσαρίας
  • Καλύμματα τοίχου από ύφασμα

 

Πλεονεκτήματα

  1. Στα θετικά είναι σίγουρα η ζεστή αίσθηση που δίνει στο εσωτερικό μας.
  2. Μπορούμε σχετικά εύκολα να τις τοποθετήσουμε χωρίς βοήθεια από τεχνίτη, ειδικά αν πρόκειται για μικρή επιφάνεια.
  3. Μειώνει τις θερμικές απώλειες στο δωμάτιο, κρατώντας το πιο ζεστό.
  4. Υπάρχουν ποικίλα σχέδια και μοτίβα που μπορούν να καλύψουν και τον πιο απαιτητικό χώρο, είναι δηλαδή ένα ιδανικό εργαλείο στην διακόσμηση εσωτερικού χώρου.

 

Μειονεκτήματα

  1. Δεν πλένονται
  2. Καλύμματα που είναι ζωγραφισμένα στο χέρι φέρουν μεγάλο κόστος.
  3. Δεν ενδείκνυται για όλους τους χώρους, όπως πχ. Οι χάρτινες ταπετσαρίες δεν πρέπει να τις τοποθετούμε σε παλιές κατοικίες με μεγάλη υγρασία.

 

Ροζ ταπετσαρία και πίνακας ζωγραφικής @ flickr

 

Υπάρχουν τα εξής χαρτιά ταπετσαρίας:

Χαρτί ταπετσαρίας που μπορούμε να πλύνουμε. Συνήθως είναι καλύμματα που στην επιφάνεια τους έχουν ένα λεπτό στρώμα πλαστικού.

Χαρτιά ταπετσαρίας που είναι τυπωμένα με το χέρι αντί από μηχανή. Σε πολλές των περιπτώσεων χρειάζεται ειδικός για την τοποθέτηση τους και επιπλέον το κόστος μπορεί να είναι πολύ υψηλό.

Χαρτί επένδυσης. Πορώδες χαρτί ταπετσαρίας που χρησιμεύει για την επόμενη τοποθέτηση χαρτιού ή για άμεσο βάψιμο. Μετά την κόλλα που μπαίνει από πάνω χρειάζεται 2 μέρες πριν το βάψουμε από πάνω.

Χαρτί με έτοιμη κόλλα. Είναι οι ταπετσαρίες που έρχονται έτοιμες με την ξερή κόλλα για άμεση τοποθέτηση.

Χαρτιά ταπετσαρίας από βινύλιο. Μεγάλο πλεονέκτημα αυτού του είδους είναι η δυνατότητα καθαρισμού και η εύκολη τοποθέτηση κόλλας στην τοποθέτηση του (μπορούμε να βάλουμε μεγάλης ή μικρής αντοχής κόλλα)

 

Υπάρχουν τα εξής ανάγλυφα χαρτιά ταπετσαρίας:

Ανάγλυφο χαρτί που προορίζεται για βάψιμο. Υπάρχουν βέβαια και τυπωμένοι τύποι με ανάγλυφα που αντιστοιχούν με το τυπωμένο σχέδιο.

Ανάγλυπτα, κατασκευασμένα από πολτό ξύλου ή από ίνες βαμβακιού, με ανάγλυφο υπερυψωμένο σχέδιο επιφάνειας. Δημιουργεί την εντύπωση προπλάσματος σε γύψο, επίσης μπορεί να ξαναβαφτεί επανειλημμένα με πλαστικό χρώμα και είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την επικάλυψη χαραμάδων και ανώμαλων επιφανειών.

Λινκρούστα, είναι καλύμματα φτιαγμένα από μείγμα λινού και υλικού για γέμισμα και έχει σκληρύνει σαν στόκος σε ένα λεπτό φύλλο πάνω σε χαρτί. Συνήθως χρειάζεται ειδικός για την τοποθέτηση του.

Χαρτί ταπετσαρίας από ροκανίδι. Παχύ, πολτώδες χαρτί που περιέχει μικρά κομματάκια ξύλου, δίνουν την αίσθηση επιφάνειας με υφή που μοιάζει με ακατέργαστο κουάκερ (σαν λινάτσα)

 

Η ταπετσαρία σε ίδιους τόνους χρωμάτων με το υπόλοιπο δωμάτιο

 

Υπάρχουν τα εξής καλύμματα από ύφασμα:

Λινάτσα, τραχύ υφασμάτινο κάλυμμα τοίχου που πωλείται συνήθως με ράχη από χαρτί.

Καλύμματα από φελλό. Ένα ακριβό υλικό κάλυψης τοίχου που γίνεται από την ένωση λεπτών καπλαμάδων από φελλό. Χρίζει ιδιαίτερης προσοχής γιατί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο.

Καλύμματα από ίνες φυτών. Πολυτελές κάλυμμα τοίχου που αποτελείται από νήματα ξερής φυσικής χλόης δεμένη στην επιφάνεια του χαρτιού. Επίσης πολύ ευαίσθητο και προτείνεται συνήθως για μεγάλους χώρους και εκθέσεις.

Καλύμματα τοίχου με τούφες. Καλύμματα που το σχέδιο τους αποτελείται από πίλημα από μαλλί, μετάξι ή συνθετικές ίνες. Οι τούφες από βινύλιο αποτελούν πιο μοντέρνες και ανθεκτικές λύσεις.

Καλύμματα τοίχου με φελλό μετάλλου. Τα καλύμματα αυτού του είδους αποτελούνται από ένα επιμεταλλωμένο πλαστικό λεπτό φύλο. Προσοχή στην τοποθέτηση του σε σημεία με διακόπτες και πρίζες.

 

Οι πακεταρισμένες κόλλες για ταπετσαρίες τοίχου φτάνουν για να κολληθεί ένας ορισμένος αριθμός ρολών τυποποιημένου μεγέθους. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι 1 λίτρο κόλλας φτάνει για 2 ρολά περίπου.

Καλύμματα τοίχων και οι τύποι τους αναρτήθηκε: 23 Ιανουαρίου, 2018 από το Σπίτι και Διακόσμηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *