Οικοδομικό συγκρότημα σε μορφή λόφου

Έφτασε η στιγμή που τα μεγάλα οικοδομικά συγκροτήματα δεν χρειάζεται να είναι ένα στείρο σχήμα με τις κλασικές γραμμές σχεδιασμού αλλά να αποπνέει η αρχιτεκτονική τους μια ιδιαίτερη δυναμική και ένα τόνο αισιοδοξίας. 

 

kat πολυκατοικία λόφος αρχιτεκτονική 012

 

Αυτά τα δέκα σπίτια είναι μέρος ενός γενικού σχεδίου για 500 κατοικίες και ένα πάρκο από το ArchitectenCie, που ονομάζεται «HetFunen, HiddenDelights». Το τριγωνικό οικόπεδο βρίσκεται ανάμεσα στο ιστορικό κέντρο και την πρόσφατα αναπτυσσόμενη εκ νέου περιοχή του λιμανιού στα ανατολικά του Άμστερνταμ, ένα πρώην πάρκινγκ για αυτοκίνητα.

Κατά μήκος της ανατολικής και της νότιας πλευράς ένα «τείχος», που περιέχει πάνω από 300 διαμερίσματα και χώρους γραφείων θωρακίζει την περιοχή από το θόρυβο του διπλανού σιδηροδρόμου. Μέσα σε αυτό το ημιυπαίθριο μπλοκ ένα χαλαρό δίκτυο έχει συσταθεί, που περιείχε 16 μικρότερα μπλοκ κατοικιών τοποθετημένα σε ένα πάρκο. Αυτές οι «Κρυφές Απολαύσεις» ποικίλουν σε ύψος 9-18 μέτρα. Η κατασκευή της NL Architects είναι μια μετάβαση από δημόσιο σε ιδιωτικό χώρο.  

 

 

kat πολυκατοικία λόφος αρχιτεκτονική 004

 

kat πολυκατοικία λόφος αρχιτεκτονική 006

 

Η συντήρηση του πάρκου θα γίνεται από ιδιωτική εταιρεία και όχι από τον δήμο, αλλά το πάρκο θα παραμείνει προσβάσιμη στο κοινό. Στο συγκρότημα μας ο όγκος διανέμεται ομοιόμορφα και στα δέκα σπίτια, το καθένα δικαιούται 633 κυβικά μέτρα. Τα σπίτια οργανώνονται σύμφωνα με μια τυπολογία γνωστή ως κατοικία πλάτη με πλάτη. Στην μέση του μπλοκ θα υπάρχει προσπέλαση από  έναν διάδρομο, αυτό το μίνι φαράγγι θα απελευθερώνει τις προσόψεις των υποχρεωτικών αποθηκευτικών χώρων και τεχνικών εγκαταστάσεων που πρέπει από τον κανονισμό να είναι προσβάσιμα από δημόσιο χώρο.  
 

 

kat πολυκατοικία λόφος αρχιτεκτονική 009

 

kat πολυκατοικία λόφος αρχιτεκτονική 007

 

kat πολυκατοικία λόφος αρχιτεκτονική 020

 

Ενώ όλα τα σπίτια στην μορφή τους είναι τεντωμένα και συμπιεσμένα, είτε σε ύψος ή σε μήκος, εξακολουθούν να διατηρούν τον αρχικό όγκο τους. Παρά το γεγονός ότι ορισμένα χαρακτηριστικά είναι κοινά για τις κατοικίες, αυτό δεν σημαίνει ότι χάνουν την μοναδικότητα τους. Όλα τα σπίτια είναι διαφορετικά, αλλά και μέρος ενός μεγαλύτερου συνόλου. Το πλάτος του κτιρίου ποικίλλει πλέον από 5 έως 15 μέτρα, αλλά συνολικά ο μέσος όρος εξακολουθεί να είναι τα απαιτούμενα 7,5 μέτρα.  

kat πολυκατοικία λόφος αρχιτεκτονική 010

 Φωτογραφία: Raoul Kramer

 

 Αν σας άρεσε η δημοσίευση, πατήστε ένα από τα παρακάτω κοινωνικά δίκτυα και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Οικοδομικό συγκρότημα σε μορφή λόφου αναρτήθηκε: 4 Οκτωβρίου, 2015 από το Σπίτι και Διακόσμηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *