Βασικοί κανόνες για την διακόσμηση στο μπαλκόνι μας.
Η διακόσμηση στο μπαλκόνι μας απαιτεί χρόνο και φαντασία, μια συνεχής διαδικασία διακόσμησης με βάση τις εποχές και το κλίμα στο οποίο ζούμε. Πέραν των φυτών που είναι το πρώτο πράγμα που κοιτάμε, η διακόσμηση μπαλκονιού εκφράζει την αντίληψη μας για ελευθερία και περισυλλογή.
Η κύρια διαφορά με την εσωτερική διακόσμηση είναι ότι στον κλειστό χώρο του σπιτιού μας παίρνουμε σαν οδηγό την κατεύθυνση από την οποία εισέρχεται το φώς και πάνω σε αυτό διαμορφώνουμε τον χώρο, ωστόσο το πρόβλημα αυτό στον εξωτερικό χώρο είναι λυμένο. Από την άλλη, στον ανοιχτό χώρο του μπαλκονιού μας, προνοούμε ώστε τα αντικείμενα διακόσμησης που χρησιμοποιούνται να μην φθείρονται εύκολα από τις καιρικές συνθήκες και φυσικά να αποφεύγουμε τις ηλεκτρικές συσκευές.
Όσοι λοιπόν σήμερα διαμένουν σε μεγάλη πόλη αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του υπαίθριου χώρου, ειδικά στις παλαιού τύπου πολυκατοικίες τα μπαλκόνια έχουν περιορισμένο χώρο και κάνουν δύσκολο το έργο της διακόσμησης. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε το δικαίωμα και την ευκαιρία να πειραματιστούμε και να δημιουργήσουμε τον δικό μας προσωπικό παράδεισο. Θα δούμε μερικά από τα βασικά στοιχεία που τηρούνται στην διακόσμηση μπαλκονιού ακόμα και σε πολύ μικρούς χώρους.
Το πρώτο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι χρήστες είναι ότι προσπαθούν να διαμορφώσουν και να διακοσμήσουν ένα μπαλκόνι που χρησιμοποιούν και σαν αποθηκευτικό χώρο. Σε καμία περίπτωση το μπαλκόνι που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε σαν χώρο χαλάρωσης να περιέχει πράγματα που έχουμε για αποθήκευση ή για πέταμα, κοινό γνώρισμα στα ελληνικά μπαλκόνια. Άρα, η πρώτη κίνηση μας είναι να τοποθετήσουμε τα περιττά αντικείμενα στο μπαλκόνι που δεν χρησιμοποιούμε, συνήθως είναι αυτό που κοιτάει στον ακάλυπτο. Αφού τηρήσουμε αυτόν τον κανόνα πάμε να δούμε μερικά από τα βασικά στοιχεία στην διακόσμηση μπαλκονιού ακόμα και στα πολύ μικρά.
Όλοι οι μεγάλοι αρχιτέκτονες και διακοσμητές έχουν στα έργα τους ένα κοινό γνώρισμα, το παρκέ δάπεδο στο μπαλκόνι. Η φύση του ξύλου και η εναρμόνιση με το πράσινο των φυτών δημιουργούν εύκολα την αίσθηση της φύσης στο μπαλκόνι μας. Υπάρχουν πολλών ειδών παρκέ με μεγαλύτερη ζήτηση τα παρκέ που έχουν πιο έντονες τις αυλακώσεις του ξύλου και πιο έντονο το χρώμα του καφέ. Δεν χρειάζεται να κάνουμε ολοκληρωμένη εγκατάσταση παρκέ που μπορεί να φανεί δαπανηρή, στο εμπόριο υπάρχουν έτοιμες παλέτες κατάλληλες για άμεση τοποθέτηση πάνω στο παλιό μας δάπεδο χωρίς περαιτέρω διαδικασία.
Όσον αφορά τα έπιπλα βεράντας, αν ο χώρος είναι περιορισμένος θυσιάζουμε το τραπεζάκι παρά τις καρέκλες, είναι προτιμότερο να διατηρήσουμε την άνεση του επισκέπτη παρά την εικόνα της πολυτέλειας. Το τραπέζι μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί με ένα έπιπλο πολύ μικρότερο ή με κάποιο μπαούλο. Στην περίπτωση που έχουμε χώρο στο μπαλκόνι μας και ένα πλήρες σετ επίπλου, προσέχουμε μόνο αν το επίπεδο του τραπεζιού βρίσκεται κοντά στο ύψος του μπράτσου της καρέκλας. Με βάση τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι η εργονομία του χώρου και των αντικειμένων μπαίνει πάντα σε πρώτη μοίρα.
Τα φυτά δεν πρέπει να τα παραμελούμε, πρέπει να τα φροντίζουμε τακτικά και να προσέχουμε για την σωστή λίπανση τους. Τα άρρωστα φυτά στις γλάστρες έχουν αντίκτυπο στην εικόνα της βεράντας, τα ξεραμένα λουλούδια και οι σπασμένες γλάστρες μειώνουν την καλαισθησία του χώρου όσο και αν αυτός είναι σωστά διακοσμημένος.
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα, σε προηγούμενο αφιέρωμα σχετικά με τα λιπάσματα για τα φυτά σε γλάστρες.