Η αλήθεια για το μπουντουάρ (Boudoir)

To μπουντουάρ (Boudoir) ένας χώρος μυστήριο, δαντελένια και σατέν υφάσματα, σκούρες κλειστές κουρτίνες, μια σκοτεινή αλλά και συνάμα ερωτική ατμόσφαιρα.

 

Οι περισσότεροι γνωρίζουν την λέξη Boudoir (μπουντουάρ) μέσα από το κλασικό έργο του Μαρκήσιου ντε Σαντ “Η φιλοσοφία στο μπουντουάρ” που περιγράφει τις ακόλαστες συμπεριφορές της αριστοκρατίας μέσα από μια ανατρεπτική σαδική κοσμοαντίληψη. Η λέξη Boudoir (μπουντουάρ) είναι συνυφασμένη με το μυστήριο, ένας χώρος με ξαπλωτές πολυθρόνες, δαντελένια και σατέν υφάσματα, σκούρες κλειστές κουρτίνες, και απαλά μαξιλάρια στο χώρο να προσκαλούν τον επισκέπτη για χαλάρωση. Ένα δωμάτιο καθαρά για αριστοκράτες μιας άλλης εποχής.

Salon de L'Alcove, 18ο αιώνας, σπίτι πρέσβη Ελβετικής Συνομοσπονδίας (φώτο: frenchstyleauthority)

Salon de L’Alcove, 18ο αιώνας, σπίτι πρέσβη Ελβετικής Συνομοσπονδίας (φώτο: frenchstyleauthority)

 

 

Ziegfield Follies (φώτο: Alfred Cheney Johnston)

Ziegfield Follies (φώτο: Alfred Cheney Johnston)

 

Το μπουντουάρ είναι μια αξία διαχρονική, ένα ταξίδι στο χρόνο για αυτούς που αναζητούν την μυσταγωγία σε μια σκοτεινή αλλά και συνάμα ερωτική ατμόσφαιρα. Ας απενοχοποιήσουμε όμως για λίγο την λέξη μπουντουάρ και ας δούμε την πραγματική της ερμηνεία.

 

 

 

 

 

 

 

Μικρό καθιστικό σε στυλ μπουντουάρ (φώτο: jonathanaroner)

Μικρό καθιστικό σε στυλ μπουντουάρ (φώτο: jonathanaroner)

 

 Το μπουντουάρ είναι το δωμάτιο της μελαγχολίας, προέρχεται από την γαλλική λέξη bouder που σημαίνει μελαγχολώ. Αναφέρεται αρχικά σε ένα μικρό, συνήθως κομψό επιπλωμένο δωμάτιο στο οποίο η κυρία του σπιτιού θα μπορούσε να αποσυρθεί για να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει. Αργότερα ο όρος μπουντουάρ έγινε λανθασμένα συνώνυμο του καμαρινιού.

Ο όρος Μπουντουάρ βρίσκεται ακόμα και σήμερα στην αρχιτεκτονική ως ονομασία χώρου, και αναφέρεται στους ενδιάμεσους μικρούς χώρους των υπνοδωματίων. Για να γίνει ποιο κατανοητή η χρήση του όρου θα μπορούσαμε να πούμε ότι, μπουντουάρ είναι ένα ιδιωτικό καθιστικό μέσα στο σπίτι. Στη Γαλλία, ο όρος χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει τον χώρο όπου η οικοδέσποινα πίνει το τσάι της, έχοντας πολλές φορές και την κατάλληλη συντροφιά. Στη Γερμανία, ο όρος προστατεύεται από έναν προμηθευτή στο Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας.

 

Φωτογραφία σε στύλ μπουντουάρ (φώτο: erikbjorn)

Φωτογραφία σε στύλ μπουντουάρ (φώτο: erikbjorn)

 

Ο όρος Μπουντουάρ πέραν της περιγραφής του συγκεκριμένου χώρου, χρησιμοποιείται επίσης τα τελευταία χρόνια για ένα συγκεκριμένο στυλ φωτογραφίας. Τα στοιχεία της φωτογραφίας στο κάδρο συνήθως απαρτίζονται από αιθέριες υπάρξεις με ερωτικά εσώρουχα, στο καθιστικό ή στο υπνοδωμάτιο.

Απαραίτητο στοιχείο για να χαρακτηριστεί η φωτογραφία σε μπουντουάρ στυλ, είναι η χρήση ειδικού εφέ σε μαύρο και άσπρο ή σέπια.

 αρχ. φώτο: mywed

 

Η αλήθεια για το μπουντουάρ (Boudoir) αναρτήθηκε: 9 Ιουλίου, 2015 από το Σπίτι και Διακόσμηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *