Δονούμενο κρεβάτι

Η ιστορία του δονούμενου κρεβατιού

Στη δεκαετία του 1950, o John Houghtaling εφευρέτης του magic finger εργάζεται ως πωλητής σε μια εταιρία πώλησης δονούμενων κρεβατιών στα οποία το μοτέρ δόνησης και το κρεβάτι πωλούταν ως μία ενιαία μονάδα που ήταν δυσλειτουργική, ακριβή, και επιρρεπής σε βλάβες.

Σε μια κλήση υπηρεσίας για ελαττωματική μονάδα, ο Houghtaling συνειδητοποίησε ότι το μοτέρ δόνησης που ήταν το βασικό εξάρτημα θα μπορούσε να αναπτυχθεί και να ταιριάξει σε οποιοδήποτε κρεβάτι, και όχι μόνο στα ενσωματωμένα σύνολα που ο ίδιος μέχρι τότε πουλούσε.

 

af Δονούμενο κρεβάτι με δόνηση Magic Fingers 2

Ο Houghtaling εργάστηκε στο υπόγειο του σπιτιού του στο Glen Rock του New Jersey και δοκίμασε εκατοντάδες κινητήρες πριν από την εύρεση ενός που συνδυάζοντας το ελάχιστο αναγκαίο βάρος θα μπορούσε να συνδεθεί με τα ελατήρια ενός υπάρχοντος στρώματος και να παρέχει το σωστό επίπεδο κραδασμών. Μόλις το κέρμα των 25 cent εισαγόταν στο μετρητή νομισμάτων, ο κινητήρας δονούσε το κρεβάτι για 15 λεπτά. Ο μηχανισμός ενεργοποίησης μετρητή με νόμισμα αποτέλεσε το πρότυπο για παρόμοιες συσκευές που είχαν τοποθετηθεί σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις σε ξενοδοχεία της Αμερικής και της Ευρώπης.

 

af Δονούμενο κρεβάτι με δόνηση 2

Με το τελευταίο μισό της δεκαετίας του 1970, πάνω από ένα εκατομμύριο μονάδες Magic Fingers είχαν εγκατασταθεί στα περισσότερα αμερικανικά και ευρωπαϊκά ξενοδοχεία αλλά και σε σπίτια.

 

af Δονούμενο κρεβάτι με δόνηση 0

Στις αρχές της δεκαετίας του 80 τα magic finger άρχισαν να φαίνονται ξεπερασμένα και κάπως κακόγουστα λόγω της σύνδεσης τους με άθλια μοτέλ, και η δημοτικότητά τους μειώθηκε καθώς άλλες επιλογές διασκέδασης άρχισαν να εμφανίζονται, ενώ και στα δωμάτια των ξενοδοχείων η κλοπές νομισμάτων από πελάτες γινόταν όλο και πιο συχνές. Ο Houghtaling πούλησε τα δικαιώματα της συσκευής μετά την συνταξιοδότηση του το 1980 στο όνομα Magic Fingers , με τις νέες μονάδες παραγωγής να προορίζονται για οικιακή χρήση μέχρι και τη στιγμή του θανάτου του το 2009.

 

af Δονούμενο κρεβάτι με δόνηση 7

 

af Δονούμενο κρεβάτι με δόνηση 6

 

af Δονούμενο κρεβάτι με δόνηση 8

Αν και οι συσκευές αυτές είναι εξαιρετικά σπάνιες στον 21ο αιώνα, μπορεί ακόμα και σήμερα κάποιος να τις συναντήσει σε παλιά μοτέλ των δυτικών Ηνωμένων Πολιτειών.

 

af Δονούμενο κρεβάτι με δόνηση 4

Το δονούμενο κρεβάτι μνημονεύτηκε συχνά στις δεκαετίες 1960-1980 σε ταινίες του Hollywood και σε τηλεοπτικές εκπομπές όπως το Clay Pigeons του 1998, με το Βινς Βον και Xοακίμ Φοίνιξ, στο τρελό θηριοτροφείο παει διακοπές του 1983 (του Harold Ramis, Warner Bros) με τον Τσέβι Τσέις καθώς και σε ένα επεισόδιο του CSI Las Vegas.

 

af Δονούμενο κρεβάτι με δόνηση

Στην Lolita του 1997 (του Adrian Lyne, Pathé)  όπου ο Τζέρεμι Αιρονς διανυκτερεύει με την κινηματογραφική Lolita (Ντομινίκ Σβάιν) σε ένα φτηνό μοτέλ η χρήση του magic finger από εκείνη αποτελεί και ενα από τα λάθη της ταινίας καθώς η ταινία διαδραματίζεται το 1947 ενώ η κατασκευή της συσκευής από τον John Houghtaling έλαβε χώρα μια δεκαετία αργότερα, το 1958.

 Φωτογραφίες: flickr, pinballclicks, fineartamerica

Δονούμενο κρεβάτι αναρτήθηκε: 7 Νοεμβρίου, 2015 από το Σπίτι και Διακόσμηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *