Ένα ιδιαίτερο παράδειγμα κρυφού φωτισμού στην κρεβατοκάμαρά μας.
Όταν η ομάδα της OM Architecture σχεδίαζε τους εσωτερικούς χώρους ενός σύγχρονου σπιτιού στο Κίεβο της Ουκρανίας, ήθελαν να δημιουργήσουν στο εσωτερικό μια ατμόσφαιρα εμπνευσμένη από παραδοσιακό σαλέ. Για να το επιτύχουν αυτό, ενσωμάτωσαν μέσω μιας ξύλινης βάσης το κρεβάτι με τον τοίχο. Η σχεδίαση του είναι τέτοια που δίνει έμφαση στον κρυφό φωτισμό της κατασκευής όσο και στην αντίληψη του ενιαίου, κρεβάτι και δωμάτιο.
Ο κρυφός φωτισμός από την OM Architecture δίνει την αίσθηση ότι το κρεβάτι είναι η συνέχεια από το δάπεδο και τον τοίχο αλλά χωρίς να εφάπτεται με αυτά. Ειδικά από την μεριά του δαπέδου, το κρεβάτι φαίνεται σαν να ίπταται μερικά χιλιοστά.
Μπορεί ωστόσο να το θεωρήσουμε και σαν ένα καλοσχεδιασμένο κρεβάτι με την λειτουργία του κρυφού φωτισμού, όμως αυτό θα έδινε την πεποίθηση ότι μπορούμε να το τοποθετήσουμε παντού, κάτι που είναι λάθος. Τα έπιπλα που γίνονται ένα με τον χώρο συνήθως δίνουν περισσότερα σε μεγάλα δωμάτια και ταυτόχρονα να εναρμονίζονται με τα υπόλοιπα στοιχεία του χώρου.
Δεν ξεχνάμε ότι στην διακόσμηση κρεβατοκάμαρας όλα γίνονται με βάση την αναλογία, με αρχή το κρεβάτι. Για παράδειγμα, όσο καλοσχεδιασμένα και αν είναι τα κομοδίνα που μόλις παραγγείλαμε για να συνοδεύον το κρεβάτι μας, αν δεν προσέξουμε το σωστό ύψος ‘σε σχέση με το ύψος του κρεβατιού’ πάντα το αποτέλεσμα θα είναι μείον.
Στην κρεβατοκάμαρα μπορούμε επίσης να παρατηρήσουμε ότι δεν υπάρχει ο παραδοσιακός φωτισμός, το φωτιστικό δηλαδή που κρέμεται πάνω από το κρεβάτι. Σκεφτείτε για λίγο τον δικό σας προσωπικό χώρο, το δωμάτιο σας, αν είχε την ίδια μελέτη φωτισμού πόσο διαφορετική θα ήταν η ατμόσφαιρα και τι αντίκτυπο θα είχε στην καθημερινότητα μας. Οι τεχνικές φωτισμού (lighting engineering) δεν είναι απλώς ένα κομμάτι της διακόσμησης, είναι ένας ολόκληρος επιστημονικός κλάδος που βελτιστοποιεί την ζωή μας και βοηθά στην ανάπτυξη της εργονομίας εντός και εκτός της διακόσμησης.