Διακόσμηση κήπου με πέργκολα

Για την διακόσμηση του κήπου μας, εκτός από τον υπαίθριο χώρο, τα φυτά, τα λουλούδια και τα διακοσμητικά στοιχεία, χρειαζόμαστε οπωσδήποτε και έναν σκιερό χώρο, χρειαζόμαστε μια πέργκολα.

Τι είναι όμως η πέργκολα; Ο όρος πέργκολα προέρχεται από την ιταλική λέξη pergola, που σημαίνει το προεξέχον γείσο και η αγγλική παραλλαγή της λέξης εμφανίστηκε ήδη από το 1654. Οι πέργκολες παλαιότερου τύπου ήταν συνήθως ξύλινα δοκάρια που στηρίζονταν σε κίονες. Στην σύγχρονη εκδοχή της η πέργκολα έχει λάβει άλλες διαστάσεις, βρίσκεται συνήθως σε δυο τύπους, με την παραδοσιακή μορφή της που περιλαμβάνει την χρήση πανιού για την σκίαση ή με κινούμενα και σταθερά πτερύγια.

Προσθέτοντας μια πέργκολα στον κήπο του σπιτιού σας, μπορείτε να καλύψετε μια υπαίθρια κουζίνα, ένα τζάκι ή να γίνει ένας χώρος που να συνοδεύει την πισίνα. Προσφέρει καλύτερη σκιά και δημιουργεί σχηματικά ένα υπαίθριο καθιστικό. Οι κατασκευές αυτές είναι πολύ δημοφιλείς σε ιδιοκτήτες που θέλουν να βελτιώσουν αισθητικά τον υπαίθριο χώρο τους και να τον αναβαθμίσουν χρηστικά. Για την κατασκευή πέργκολας έχουμε δυο επιλογές, να απευθυνθούμε σε έναν επαγγελματία του είδους που μπορεί να μας προσφέρει επιπρόσθετα κάποια πιστοποίηση ή να αφιερώσουμε χρόνο και να τον κάνουμε μόνοι μας.

 

kip κήπος πέργκολα 002

Πέργκολα στην αυλή (φώτο: Field Outdoor Spaces)

Επιχειρώντας να κάνουμε μόνοι μας την εγκατάσταση πέργκολας στον κήπο μας, πρέπει να γνωρίζουμε ότι απαιτείται τουλάχιστον δυο άτομα με κάποιες τεχνικές δεξιότητες και να φέρουμε μαζί μας ορισμένα εργαλεία όπως τρυπάνια, σκάλες, μεζούρα, προστατευτικά μέσα και άλλα.

Για την ασφαλή εγκατάσταση πέργκολας στον κήπο μας πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι μπορεί να χρειαστεί να δημιουργήσουμε κάποια στερεή βάση με σκυρόδεμα, ενώ αν στηρίζεται σε υπάρχον δώμα να έχουμε τα κατάλληλα εξαρτήματα εγκατάστασης (βίδες κτλ). Η εγκατάσταση πέργκολας προϋποθέτει άδεια μικρής κλίμακας, ειδικά όταν η τοποθέτηση γίνεται στο δώμα του κτιρίου ή σε εσοχές. Όταν όμως πρόκειται για την διακόσμηση κήπου, που περιλαμβάνει μικρές ξύλινες πέργκολες δεν χρειάζεται άδεια γιατί χαρακτηρίζεται ως «εγκατάσταση για την στήριξη φυτών που δεν αποτελεί εργασία δόμησης»

 

kip κήπος πέργκολα 003

Πέργκολα στον κήπο (φώτο: Field Outdoor Spaces)

Το κόστος εξαρτάται από το είδος του υλικού και από το μέγεθος της εγκατάστασης. Στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε φθηνές λύσεις που απευθύνονται συγκεκριμένα για την διακόσμηση του κήπου, όπως κάποια κιτ εγκατάστασης με αριθμημένα κομμάτια και με οδηγίες εγκατάστασης. Αν απευθυνθείτε σε κάποιο εξουσιοδοτημένο συνεργείο σίγουρα η κατασκευή θα είναι ανώτερης ποιότητας και με υλικά που θα κρατήσουν περισσότερο στον χρόνο. Το κόστος θα είναι σαφώς μεγαλύτερο αλλά δικαιολογείται πλήρως αν σκεφτούμε ότι τα υλικά που περιλαμβάνουν όπως συνδετήρες από ανοξείδωτο χάλυβα, ηλεκτροστατική βαφή και άλλα κοστίζουν περισσότερο. Μια μέση τιμή για μια ξύλινη πέργκολα ξεκινά από τα 100 €/τ.μ. και αυξάνει ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της κατασκευής.

Διακόσμηση κήπου με πέργκολα αναρτήθηκε: 9 Σεπτεμβρίου, 2015 από το Σπίτι και Διακόσμηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *