Διακοσμητικά τέχνης

Τα διακοσμητικά τέχνης είναι συνήθως αντικείμενα που μιλάνε, αναφέρονται στην ιστορία, την καλαισθησία και την χρηστικότητα τους μέσα στο σπίτι.

Τα διακοσμητικά τέχνης είναι ως επί το πλείστον χρηστικά κομμάτια, όπως ρολόγια, φωτιστικά, βιβλία, ταπετσαρίες, καθρέφτες, επιτραπέζια σκεύη, καλάθια και άλλα. Υπάρχουν όμως διακοσμητικά τέχνης με όχι και τόσο χρηστική σημασία, όπως για παράδειγμα τα αγαλματίδια και τα ανάγλυφα τοίχων.

 

Και στις δυο κατηγορίες διακοσμητικών τέχνης δεν μπορούμε να δεχτούμε πάντα την καλλιτεχνική τους αξία, ορισμένα δε από αυτά, ακροβατούν με την έννοια του κιτς και προσπίπτουν σε χαμηλότερες κατηγορίες με το πέρας του χρόνου. Στον σύγχρονο κόσμο, μας κατακλύζουν αντικείμενα μέτριας ή κακής αισθητικής, καθώς όμως οι άνθρωποι αναπτύσσουν την ικανότητα να ξεχωρίζουν στο περιβάλλον το καλό από το κιτς, γεννιέται έτσι η ανάγκη για μια συνεχής αναζήτηση χρηστικών και καλαίσθητων αντικειμένων. Ας δούμε μερικά από τα βασικά διακοσμητικά τέχνης που είναι ευρέως γνωστά.

 

Καθρέπτες

Καθρέπτης αντίκα (φώτο: Brian D Cole)

Καθρέπτης αντίκα (φώτο: Brian D Cole)

Στον δέκατο τέταρτο αιώνα οι έμπειροι τεχνίτες της Βενετίας ανακάλυψαν ότι ένα στρώμα υδραργύρου ανάμεσα σε ένα κομμάτι κασσίτερου και σε ένα κομμάτι γυαλιού (μια διαδικασία που ονομάζεται επαργύρωση) δημιουργείται ο καθρέπτης. Ο καθρέπτης λοιπόν, περάν του προσωπικού μας καλλωπισμού έχει και άλλη χρηστικότητα. Στην εσωτερική διακόσμηση και ειδικότερα σε μικρούς χώρους έχει δυο βασικές ιδιότητες, να δημιουργεί αίσθηση ευρυχωρίας καθώς επίσης να φωτίζει τους εσωτερικούς χώρους. Με βάση τα φινιρίσματα στους καθρέπτες ή τα ποικίλα είδη αυτών, εμπεριέχουν καθαρό γυαλί, θολό γυαλί (καπνιστό), βενετσιάνικο γυαλί (νευρώσεις), λοξότμητο γυαλί και χαραγμένο γυαλί.

 

Ρολόγια

Επιτραπέζιο ρολόι "παππούς" στο Εθνικό Μουσείο της Φινλανδίας

Επιτραπέζιο ρολόι “παππούς” στο Εθνικό Μουσείο της Φινλανδίας

Στην κατηγορία αυτή μπορούμε να κατατάξουμε ως αντικείμενα τέχνης τα παλαιού τύπου ρολόγια, όπως για παράδειγμα τις κλεψύδρες, τα ηλιακά ρολόγια, τα ρολόγια δαπέδου και τα ρολόγια αντίκες. Παρατηρώντας ένα παλιό ρολόι αντιλαμβανόμαστε την αίγλη του παρελθόντος και την προσωπική δουλειά του τεχνίτη, οτιδήποτε είναι κατασκευασμένο στο χέρι είναι ταυτόχρονα και ένα έργο τέχνης. Τα χειροποίητα διακοσμητικά με τον καιρό γίνονται πιο σπάνια, σαν αποτέλεσμα τα ρολόγια στην εποχή μας να είναι και αυτά βιομηχανικό προϊόν. Το ρολόι είναι ένα κλασικό διακοσμητικό αντικείμενο, αδιαμφισβήτητα χρηστικό, που το βρίσκουμε σε ράφια, σε κορνίζες τζακιού, σε διάκενα τοίχων, ακόμα και σε ηλεκτρικές συσκευές με ψηφιακή μορφή. Τα πιο ενδιαφέρον ρολόγια μέσα στην ιστορία της διακόσμησης ήταν τα ρολόγια δαπέδου, ξεχώριζαν για τον όγκο τους και για τα περίτεχνα σχήματα που ήταν διακοσμημένα. Ξυλόγλυπτα και ζωγραφισμένα στο χέρι, με κουρδιστούς μηχανισμούς, μάγευαν τους επισκέπτες μέσα στο σπίτι. Αξιοσημείωτο είναι ότι στα λατινικά το ρολόι δαπέδου αποκαλείται και ρολόι παππούς (grandfather clock), ενώ για τα πιο μικρά μεγέθη και ρολόι γιαγιά.

 

Επιτραπέζια σκεύη και σκεύη μαγειρικής

Ολλανδικό κίτρινο vintage κατσαρολάκι (Dansk Kobenstyle)

Ολλανδικό κίτρινο vintage κατσαρολάκι (Dansk Kobenstyle)

Επιτραπέζια σκεύη είναι ο όρος που περιγράφει αντικείμενα όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα και σκεύη φαγητού. Πολλών ειδών υλικά έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή επιτραπέζιων σκευών, όπως κεραμικά, γυαλί, ξύλο και μέταλλο. Τα ίδια επίσης υλικά χρησιμοποιούνται για την δημιουργία πιο λειτουργικών αντικειμένων και διακοσμητικών, όπως σετ γραφείου, βιβλιοστάτες, γλάστρες, δοχεία και άλλα.

Διακοσμητικά τέχνης αναρτήθηκε: 9 Σεπτεμβρίου, 2015 από το Σπίτι και Διακόσμηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *