Βασικές αρχές σχεδιασμού

Αρχές σχεδιασμού, απαραίτητες για την σωστή διακόσμηση σπιτιού.

Οι βασικές αρχές σχεδιασμού έχουν να κάνουν με την κλίμακα, την αναλογία, την συμμετρία, την έμφαση και τον ρυθμό που θέλουμε να ακολουθήσουμε. Έννοιες όχι τόσο ξεκάθαρες, αποτελούν όμως σημαντικό παράγοντα στην επιλογή των στοιχείων. Κάθε στοιχείο σε ένα σχέδιο μπορεί να αξιολογηθεί σύμφωνα με τις αρχές αυτές. Ας δούμε με λίγα λόγια τι σημαίνει η κάθε αρχή.

Κλίμακα: Το συνολικά μεγέθη, όπως τα μέγιστα και τα ελάχιστα ενός δωματίου, ενός αντικειμένου ή ενός μοτίβου. Η χρήση της κλίμακας σχετίζεται με το πραγματικά και το σχετικά μεγέθη και την βαρύτητα της οπτικής. Αυτό στην πράξη χρησιμοποιείται για παράδειγμα στην σωστή επιλογή επίπλων, πρέπει τα μεγέθη τους να είναι στην ίδια κλίμακα για να δένουν αρμονικά μεταξύ τους μέσα στον χώρο. Βέβαια αυτό μπορεί να παρερμηνευθεί λανθασμένα με την αναλογία, η διαφορά είναι ότι ενώ δυο αντικείμενα έχουν τις ίδιες διαστάσεις, η οπτική βαρύτητα τους μπορεί να είναι διαφορετική, μια σιδερένια καρέκλα δεν έχει την ίδια οπτική βαρύτητα με μια ξύλινη σκαλιστή καρέκλα.

Αναλογία: Η σχέση μεγέθους ή ο λόγος κάποιων μερών με το σύνολο, για παράδειγμα η καρέκλα σε σχέση με το μέγεθος των ποδιών της ή όλου του χώρου. Η σωστή αναλογία είναι το μυστικό συστατικό για να δημιουργηθεί ένα ευχάριστο περιβάλλον, δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή αλλά ισχύει. Ιστορικά να αναφέρουμε την μεγάλη σημασία που είχαν αποδώσει οι αρχαίοι Έλληνες στην αναλογία της χρυσής τομής (ο λόγος του αθροίσματος δυο ποσοτήτων προς τη μεγαλύτερη ποσότητα είναι ίσος με το λόγο της μεγαλύτερης ποσότητας προς τη μικρότερη και ισούται με το 1.618..)

 

Συμμετρική ισορροπία εσωτερικής διακόσμησης

Συμμετρική ισορροπία εσωτερικής διακόσμησης

Συμμετρία: Η συμβατότητα των στοιχείων με σκοπό την δημιουργία ενός ευχάριστου συνόλου. Επιτυγχάνεται μέσω της ενότητας και της ποικιλίας. Γενικότερα την συμμετρία μπορούμε να την ονομάσουμε και ισορροπία. Επιτυγχάνεται με την συμμετρική ισορροπία, την ασύμμετρη ή με την ακτινική ισορροπία. Η συμμετρική είναι η μέθοδος του καθρέφτη, ότι υπάρχει στο ένα σκέλος καθρεφτίζει και στο άλλο. Εύκολος και γρήγορος τρόπος χωρίς απρόοπτα. Η ασύμμετρη ισορροπία έχει να κάνει είτε με ανόμοια αντικείμενα που είναι τοποθετημένα σε διαφορετικές αποστάσεις από το κεντρικό σημείο, είτε με παρόμοια αντικείμενα σε ίση απόσταση από ένα φανταστικό σημείο ή γραμμή. Ονομάζεται επίσης και άτυπη ισορροπία και είναι διαδικασία που απαιτεί περισσότερο ταλέντο. Ενώ η ακτινική ισορροπία όπως καταλαβαίνουμε και από την ονομασία της, έχει να κάνει με την κυκλική διάταξη των αντικειμένων.

Έμφαση: Η ενίσχυση του σημείου εστίασης σε ένα σχέδιο. Είναι η πιο κατανοητή αρχή και την συναντούμε σε πολλές των περιπτώσεων. Ένα κλασσικό παράδειγμα για τα ελληνικά δεδομένα είναι η έμφαση που δίνουμε στο τζάκι και η έντονη οπτική βαρύτητα γύρω από αυτό. Σε μεγάλους εκθεσιακούς συνήθως χώρους μπορεί να είναι ένα σιντριβάνι.

Ρυθμός: Η ροή των στοιχείων, που οργανώνονται σύμφωνα με ένα σύστημα όπως η εναλλαγή, η διαβάθμιση και η αντίθεση. Είναι η πιο λεπτεπίλεπτη αρχή και δύσκολα μπορούμε να την διακρίνουμε σε ένα διάκοσμο. Στην ουσία μιλάμε για το ρυθμικό μοτίβο που αντιλαμβάνεται το μάτι, για παράδειγμα μπορούμε με λάμπες διαφορετικού μεγέθους να δημιουργήσουμε ένα ρυθμό (διαβάθμιση) ή μέσω της αυξομείωσης της βαθύτητας του χρώματος.

Τα στοιχεία του σχεδιασμού είναι ο χώρος, το σχήμα ή η μορφή, η μάζα, η γραμμή, η υφή, το μοτίβο, το φως και το χρώμα, που χρησιμοποιούνται από κάθε σχεδιαστή. Για αυτά θα αναφερθούμε σε άλλο αφιέρωμα εκτενέστερα.

Επομένως, το καλύτερο αποτέλεσμα στον σχεδιασμό επιτυγχάνεται κυρίως με την σωστή κλίμακα και συμμετρία των στοιχείων. Στην αγορά βγαίνουν συνέχεια καινούργια υλικά, όπως διαφορετικά είδη τσιμέντων, μονωτικών υλικών, χρωμάτων, πρωτότυπα έπιπλα, ταπετσαρίες, υφάσματα κ.α. που συνθέτουν μια τεράστια ποικιλία επιλογών και μας προκαλούν να τα εξισορροπήσουμε όπως αναφέραμε παραπάνω και να δημιουργήσουμε τον ιδανικό διάκοσμο. Κάθε στοιχείο μπορεί να κριθεί σωστό ή λάθος κατά τη χρήση και την τοποθέτηση του μέσα από την αξιολόγηση των αρχών του σχεδιασμού.

Βασικές αρχές σχεδιασμού αναρτήθηκε: Σεπτέμβριος 12th, 2015 από το DecoPlus
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *