Αποξηραμένα λουλούδια

Ιδέες διακόσμησης με αποξηραμένα λουλούδια (άνθη) και τρόποι αποξήρανσης για σωστά αποτελέσματα.

Η διακόσμηση σπιτιού φέρει την ανάγκη να αναζητούμε νέους τρόπους και ιδέες για τον στολισμό του διακόσμου. Τι καλύτερο από τα λουλούδια, από τα αποξηραμένα λουλούδια.

Η αποξήρανση των λουλουδιών είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσουμε την ομορφιά τους μέσα στο σπίτι. Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι δεν είναι όλα τα λουλούδια κατάλληλα για αποξήρανση, όπως οι κρίνοι που θεωρούνται λουλούδια μιας ημέρας. Ακατάλληλα επίσης θεωρούνται τα γεράνια, τα χρυσάνθεμα, οι παπαρούνες και οι βιολέτες, βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να πειραματιστείτε. Ας δούμε λοιπόν μερικές από τις πιο γνωστές μέθοδοι αποξήρανσης:

 

Με την απλή μέθοδο φυσικής αποξήρανσης του αέρα @rootedinthyme

Με την απλή μέθοδο του αέρα (κρεμάσματος) @rootedinthyme

Η μέθοδος του κρεμάσματος
Το κρέμασμα είναι η πιο εύκολη μέθοδος αποξήρανσης λουλουδιών. Χωρίς να πειράξουμε τίποτα από το λουλούδια, αφαιρούμε μόνο τα φύλλα τους. Η μέθοδος του κρεμάσματος μας επιτρέπει να αποξηράνουμε πολύ περισσότερα λουλούδια σε σχέση με τις υπόλοιπες μεθόδους. Παίρνουμε 5 με 6 λουλούδια ευθυγραμμισμένα μαζί και τα κρατάμε ανάποδα, τα δένουμε με ένα σχοινάκι ή ένα λάστιχο και προσέχουμε να είναι σε διαφορετικό ύψος το καθένα για να μην χτυπάνε μεταξύ τους.
Κρεμάμε το τσαμπί ανάποδα (όπως δηλαδή τα κρατάγαμε) σε ένα σκοτεινό και ζεστό μέρος για 2 έως 4 βδομάδες. Μπορούμε επίσης να τα κλείσουμε σε μια χάρτινη σακούλα, σε περίπτωση που θέλουμε να τα προστατέψουμε από την σκόνη την περίοδο αυτή, αφού πρώτα κάνουμε μερικές τρύπες πάνω της για να περνάει ο αέρας.

 

Η ομορφιά του αποξηραμένου λουλουδιού @Jean (Klue) Hirsch

Η ομορφιά του αποξηραμένου λουλουδιού @Jean (Klue) Hirsch

Με φούρνο μικροκυμάτων
Χρησιμοποιώντας τον φούρνο μικροκυμάτων, γλυτώνουμε πολύ χρόνο σε σύγκριση με την συμβατική αποξήρανση με την μέθοδο του αέρα η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετές βδομάδες.
Κόψτε μια ποικιλία λουλουδιών για αποξήρανση. Να είστε προσεκτικοί, τα λουλούδια που διαλέγετε να μην είναι βρεγμένα και να είναι καθαρά από έντομα.
Βάλτε 4 κούπες με άμμο (αυτή που χρησιμοποιούμε για τα κατοικίδια) σε ένα μπολ κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων.
Κάντε ένα άνοιγμα με τρόπο και τοποθετήστε προσεκτικά το λουλούδι, μετά σκεπάστε τα με την άμμο έως να καλυφθεί τελείως. Προσοχή, κάθε φορά βάζουμε μόνο ένα λουλούδι στο μπολ και όχι όλα μαζί, εξάλλου η άμμος παραμένει δροσερή και δεν χρειάζεται να ανησυχούμε μήπως καταστρέψει τα υπόλοιπα λουλούδια.
Το αφήνουμε μέσα στον φούρνο για 2 με 3 λεπτά σε υψηλή θερμοκρασία. Ύστερα βγάζουμε το μπολ από τον φούρνο, αφαιρούμε το λουλούδι και μετά από λίγη ώρα βάζουμε το επόμενο λουλούδι στο μπολ.
Πειραματιστείτε με διάφορα είδη λουλουδιών, μερικά είναι καταλληλότερα για φούρνο μικροκυμάτων από άλλα. Για να διατηρήσετε τα αποξηραμένα λουλούδια, μπορείτε μετά την αποξήρανση τους να τα ψεκάσετε με λίγο λακ.

 

Με την μέθοδο της πίεσης @rootedinthyme

Με την μέθοδο της πίεσης @rootedinthyme

 

Η μέθοδος της πίεσης
Ίσως η πιο διαδεδομένη μέθοδος είναι η μέθοδος της πίεσης. Μια απλή τεχνική που μπορεί να γίνει με πολύ απλά μέσα, όπως ένα βιβλίο. Μια πολύ καλή επιλογή λουλουδιών για αυτή την τεχνική είναι οι βιολέτες ή οι πανσέδες. Καλό θα είναι, αν παρατηρήσετε ότι το λουλούδι είναι ακόμα νωπό, να το κρεμάσετε ανάποδα για αρκετές ώρες πριν ξεκινήσετε την διαδικασία της αποξήρανσης με αυτή την μέθοδο.
Τοποθετούμε το λουλούδι σε μια χαρτοπετσέτα και στην συνέχεια το περικλείουμε σε μια εφημερίδα. Τοποθετούμε την εφημερίδα ξαπλωτά. Το αφήνουμε περίπου για μια εβδομάδα σε ξηρό και σκοτεινό μέρος. Την μεγαλύτερη δουλειά την κάνει το χαρτομάντιλο που θα απορροφήσει όλη την υγρασία του λουλουδιού.
Έπειτα, αφαιρούμε το χαρτομάντιλο και αφήνουμε το λουλούδι μέσα στην εφημερίδα. Στην συνέχεια τοποθετούμε την εφημερίδα με το λουλούδι μέσα σε ένα βιβλίο, στην μέση αυτού και το κλείνουμε. Το βιβλίο σε οριζόντια στάση (ξαπλωτό) προσπαθούμε να βάλουμε και άλλα βιβλία από πάνω του για να αυξήσουμε την πίεση. Τα αφήνουμε σε αυτή την στάση για περίπου 2 με 3 βδομάδες ανάλογα με το είδος του λουλουδιού (Όσο πιο νωπό ήταν το λουλούδι τόσο περισσότερο).
Μετά από όλη αυτή την διαδικασία το λουλούδι μας είναι έτοιμο. Μπορούμε επίσης να το κρατήσουμε φυλαγμένο μέσα στο βιβλίο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε, για να μην χάσει την επίπεδη μορφή του. Στην διαδικασία της πίεσης μπορούμε να αποξηράνουμε πολλά λουλούδια ταυτόχρονα, τοποθετώντας τα ανάμεσα από διαφορετικές σελίδες του ίδιου βιβλίου.

 

Αποξήρανση με την μέθοδο silicon gel @mohansrule

Αποξήρανση με την μέθοδο silicon gel @mohansrule

 

Με την μέθοδο του πυριτίου (Silicon Gel)
Η μέθοδος αυτή ενδείκνυται σε περίπτωση που θέλουμε να αφαιρέσουμε την υγρασία αλλά να κρατήσουμε όσο περισσότερο γίνεται το χρώμα και το σχήμα των λουλουδιών.
Αφού κόψετε τα λουλούδια, αφήστε 3 εκατοστά τουλάχιστον το στέλεχος. Προσέξτε μήπως είναι υγρά ή έχουν έντομα, έπειτα ρίξτε κρυσταλλικούς κόκκους πυριτίου, ειδικούς για την απορρόφηση της υγρασίας σε ένα δοχείο.
Τους κρυσταλλικούς κόκκους πυριτίου (silica gel) μπορούμε να τους βρούμε σε εξειδικευμένα καταστήματα κηπουρικής και μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε ξανά και ξανά για την αποξήρανση των λουλουδιών. (Αναφορικά να υπενθυμίσουμε, άλλο silicon = πυρίτιο και άλλο silicone = σιλικόνη, πχ. Silicon Valley = Κοιλάδα του πυριτίου)
Τοποθετούμε τα λουλούδια μέσα στο δοχείο, στους ειδικούς κόκκους και προσπαθούμε να καλύπτονται όσο περισσότερο γίνεται. Σφραγίζουμε το δοχείο για τρείς έως τέσσερις ώρες.
Ανοίγουμε και αφαιρούμε τα λουλούδια από το δοχείο προσεχτικά. Τέλος ξεσκονίζουμε με ένα πινέλο ελαφρά τα λουλούδια για τυχόν υπολείμματα κόκκων πυριτίων πάνω τους.

 

Ποτ πουρί @laceandlacquer

Ποτ πουρί @laceandlacquer

Η μέθοδος του φούρνου
Όταν λέμε φούρνο, εννοούμε για παράδειγμα το φούρνο κουζίνας που όλοι έχουμε στο σπίτι μας. Η μέθοδος αυτή είναι αποτελεσματική στην περίπτωση που θέλουμε να αποξηράνουμε μόνο τα πέταλα από τα λουλούδια, για να δημιουργήσουμε ένα όμορφο ποτ πουρί.
Απλώστε τα πέταλα των λουλουδιών σε ένα ταψί ή και ολόκληρο το λουλούδι. Ανάψτε το φούρνο σας σε χαμηλή σχετικά θερμοκρασία, ανάμεσα στους 40 και 80 βαθμούς κελσίου. Τοποθετήστε το ταψί στο φούρνο και αφήστε την πόρτα της κουζίνας μισάνοιχτη ώστε να κυκλοφορεί λίγο ο αέρας.
Αφήστε τα λουλούδια για αρκετές ώρες. Στο σημείο αυτό να πούμε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που πρέπει να περιμένουμε, αλλά μέσω του οπτικού ελέγχου κανονίζουμε το διάστημα. Όταν δούμε ότι αρχίζουν να πέταλα και αποκτούν μια ελαφρά δυσκαμψία τότε είναι η ώρα για να τα βγάλετε. Τότε θα έχει φύγει η υγρασία τους.
Τέλος, αφήνουμε τα πέταλα έξω από το φούρνο για ολόκληρο το βράδυ. Με αυτό τον τρόπο θα στεγνώσουν τελείως και έτσι θα είμαστε σίγουροι για την αποφυγή μούχλας.

.

Αποξηραμένα λουλούδια αναρτήθηκε: 24 Νοεμβρίου, 2020 από το Σπίτι και Διακόσμηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *