Φοιτητική γκαρσονιέρα ευρωπαϊκού προτύπου

Η μικρή γκαρσονιέρα που καλύπτει τις βασικές ανάγκες ενός φοιτητή

 

Το μικρό αυτό διαμέρισμα, 18 τετραγωνικών μέτρων, με το κρεβάτι να ίπταται στο επάνω επίπεδο είναι ένα κλασσικό παράδειγμα ευρωπαϊκού σχεδιασμού, με στόχο πάντα την κάλυψη τόσο των βασικών αναγκών όσο και την αίσθηση της άνεσης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι την συγκεκριμένη κατοικία την εντοπίσαμε και στην σελίδα του Erasmus University College που προτρέπει κάθε υποψήφιο σπουδαστή του Ρότερνταμ προς ενοικίαση του.

 

Φωτογραφία: Wouter van der Sar
Design: Standard Studio
Project team: Wouter Slot, Rien Pels Rijcken, Joyce Kelder
Architect building: Wilsum & van Loon
General contractor: DuPrie bouw & ontwikkeling
Interior fit-out: Smeulders Interieurgroep

 

Εργονομία και εσωτερική διακόσμηση, φώτο: Wouter van der Sar @contemporist

 

Η μικρή αυτή φοιτητική κατοικία, του Hermes City Plaza στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, σχεδιάστηκε από την Standard Studio. Η πρόκληση για αυτούς ήταν να μετατρέψουν ένα χώρο 18 τετραγωνικών μέτρων σε ένα πλήρες λειτουργικό σπίτι για έναν φοιτητή. Στην περίπτωση αυτή, «πλήρης» σημαίνει ότι είναι πλήρως εξοπλισμένη με τουαλέτα, ντους, βάση νιπτήρα, κουζίνα, τραπεζαρία, γραφείο, καναπέ, μεγάλο κρεβάτι και αποθηκευτικό χώρο.

 

Νεροχύτης κουζίνας και νιπτήρας μπάνιου σε ενα, φώτο: Wouter van der Sar @contemporist

 

 

Καθώς το διαμέρισμα δεν προσφέρει αρκετό χώρο για μια ξεχωριστή βάση νιπτήρα και μια για νεροχύτη, συνδυάστηκαν και τα δυο με τον πιο ευφάνταστο και απλό τρόπο. Ο νεροχύτης χωρίζεται από ένα πάνελ που από την μια μεριά χρησιμοποιούμε τον νεροχύτη ως νεροχύτη κουζίνας, ενώ από την άλλη ως νιπτήρα μπάνιου. Στην κουζίνα θα παρατηρήσουμε ότι διαθέτει το κάθε ράφι δικό του φωτισμό για να κρατήσει την περιοχή φωτεινή, αλλά παράλληλα να μην χρειάζεται το βράδυ να φωτίσουμε όλο το σπίτι για να χρησιμοποιήσουμε κάτι στην κουζίνα. Εδώ βλέπουμε πως μια ξεχωριστή μονάδα φωτισμού όσο μικρή και να είναι πέραν της εργονομίας, οριοθετεί ένα χώρο.

 

Εργονομία και εσωτερική διακόσμηση, φώτο: Wouter van der Sar @contemporist

 

Το μπαμπού προτιμάται σε σχέση με άλλους τύπους ξύλου επειδή είναι ανθεκτικό, ελαφρύ και έχει ζεστή εμφάνιση. Επίσης οι σχεδιαστές ενσωμάτωσαν τον καναπέ και το γραφείο κατά μήκος των παραθύρων.

Το κρεβάτι στο επάνω επίπεδο, φώτο: Wouter van der Sar @contemporist

 

Μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοτυπία είναι η κρεβατοκάμαρα του σπιτιού ή μάλλον ο τρόπος για να φτάσεις εκεί. Λόγω της επιθυμίας να τοποθετηθεί ένα μεγάλο κρεβάτι (queen size) στο χώρο, οι σχεδιαστές κρέμασαν το κρεβάτι 3 μέτρα πάνω από το πάτωμα. Μια μεγάλη ντουλάπα έχει πλέον διπλό καθήκον, μια ως αποθηκευτικός χώρος και μια ως ανθεκτική σκάλα για το κρεβάτι.

Όταν το design συναντά την φαντασία και ο ελάχιστος χώρος την εργονομία, το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. Όλα αυτά πάντα στην βάση της κάλυψης των βασικών αναγκών, γι’ αυτό άλλωστε η μικρή αυτή κατοικία στο Ρότερνταμ ενδείκνυται για φοιτητές.

 

Φοιτητική γκαρσονιέρα ευρωπαϊκού προτύπου αναρτήθηκε: Μάιος 27th, 2018 από το DecoPlus
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *