Ρουά ματ από την ζωγράφο Ειρήνη Πέννα

Η δραστήρια ζωγράφος Ειρήνη Πέννα μας συστήνεται και μας προσκαλεί να μας ταξιδέψει μέσα από τα έργα της.

 

Η Ειρήνη Πέννα γεννήθηκε στον Πειραιά αλλά ζει και εργάζεται στην Κέρκυρα από όπου έλκει και την καταγωγή της. Έλαβε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής από τον καταξιωμένο ζωγράφο Σπύρο Αλαμάνο και στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα αγιογραφίας σε μονή του νησιού επίσης είναι εκπαιδεύτρια στη τεχνική του Paverpol textile hardener και έχει οργανώσει και υλοποιήσει εργαστήρια Paverpol για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τους σχολικούς συμβούλους πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης νομού Κερκύρας και την Εθνική Πινακοθήκη – παράρτημα Κερκύρας.

 

Στιγμές στο διάβα των καιρών © Ειρήνη Πέννα

Στιγμές στο διάβα των καιρών © Ειρήνη Πέννα

Έχει εργαστεί σε εργοστάσιο πορσελάνης ζωγραφίζοντας πάνω σε πορσελάνινα σερβίτσια διακοσμώντας τα και είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια των σκηνικών για δύο πλατό σε τοπικό κερκυραϊκό κανάλι (corfu channel). Έχει φιλοτεχνήσει εξώφυλλο τοπικής εφημερίδας και πίνακες της έχουν χρησιμοποιηθεί για τους σκοπούς του Υπουργείου Υγείας, της Εθελοντικής Αιμοδοσίας και της οργάνωσης «Φλόγα». Έργα της βρίσκονται στην Κινεζική Πρεσβεία Αθηνών, στο Δημ. Θέατρο Κερκύρας, στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη και σε Ιδιωτικές Συλλογές.

 

Fortress Chess © Ειρήνη Πέννα

Fortress Chess © Ειρήνη Πέννα

Σε επικοινωνία που είχαμε με την καλλιτέχνη Ειρήνη Πέννα μας είπε λίγα λόγια για τον εαυτό της και για το έργο της.

Πως ξεκινήσατε την ζωγραφική; Οι περισσότεροι λέμε για τους εαυτούς μας ότι από μικρό παιδί ζωγράφιζα , νομίζω όμως πως όλα τα παιδιά ζωγραφίζουν όταν είναι μικρά, με ή χωρίς ταλέντο. Ζωγράφιζα από μικρό παιδί αφήνοντας όλα τα μαθήματα μου, δεν ήμουν καθόλου καλή μαθήτρια και επίσης ήμουν ένα πολύ κλειστό παιδί. Ο μόνος τρόπος έκφρασης ήταν η ζωγραφική, εκεί βρήκα την πραγματική διέξοδο. Ένας διάλογος που αναπτύσσεται εκ βάθους ψυχής και συνεχίζει μέχρι σήμερα.

 

Going to battle © Ειρήνη Πέννα

Going to battle © Ειρήνη Πέννα

 

Κάποια δυσκολία που συναντήσατε; Η μεγαλύτερη δυσκολία που συνάντησα ήταν ο ίδιος μου ο εαυτός. Αγαπούσα τόσο πολύ τα έργα μου που δεν ήθελα να τα αποχωριστώ. Μέχρι που ήρθε η στιγμή και έδωσα ένα πολύ αγαπημένο μου έργο, ευχαριστώ τον παραλήπτη που δεν δείλιασε βλέποντας με να κλαίω να σταματήσει την πώληση. Μετά άρχισε να κυλάει από μόνο του, συνειδητοποιώντας πως ότι φτιάχνουμε δεν είναι για μας αλλά για να το μοιραζόμαστε.

 

Η μοίρα της βασίλισσας © Ειρήνη Πέννα

Η μοίρα της βασίλισσας © Ειρήνη Πέννα

 

Έχετε κάποιον στόχο; Στόχοι, πολλοί. Να κάνω εκθέσεις παντού, σε όλο τον κόσμο, να ζωγραφίζω και τα έργα μου να ταξιδεύουν. Αυτό για μένα είναι ένας στόχος, υπάρχουν πολλοί μιλώντας πάντα για την καλλιτεχνική μου ζωή.

 

Πεταλούδες © Ειρήνη Πέννα

Πεταλούδες © Ειρήνη Πέννα

 

Κάποιο πρότυπο; Όλους τους ανθρώπους που μου έδειξαν τον τρόπο να πιστέψω και να συνεχίσω να κάνω ότι κάνω, γιατί εκείνοι το έκαναν πρώτα από όλους.

 

Queen © Ειρήνη Πέννα

Queen © Ειρήνη Πέννα

Το σκάκι πρωτοστατεί ως θέμα σε πολλά έργα σας, γιατί αυτή η ιδιαίτερη προτίμηση; Το σκάκι ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο ανά τους αιώνες, αγαπήθηκε από πλούσιους και φτωχούς, από άρχοντες και ιπποκόμους. Υπήρξε μέσα στον χρόνο σύμβολο στρατηγικής και ευφυΐας, και το παίξιμο του έγινε μέχρι σκηνικό ερωτοτροπίας που δημιουργήθηκαν ιπποτικά ρομάντζα. Ένα κατεξοχήν παιχνίδι λογικής, χρησιμοποιώντας συμβατικές τεχνικές με σουρεαλιστική διάθεση όπως η μεταμόρφωση της λογικής σε ά-λογο. Με παρόμοιους τρόπους καταφέρνω και αναμοχλεύω ηθικές και αξίες πάνω στον καμβά. Αναπαριστώντας την αιώνια Μάχη που δε ξεκινά με την ζωή και δεν τελειώνει με τον θάνατο . Η Ζωή είναι η σκακιέρα και στον καμβά εξελίσσονται όλα . Η επιλογή του άσπρου και του μαύρου είναι απλά αρχετυπική με παρούσες τις αντιθέσεις.

 

Η Ειρήνη Πέννα επί το έργον © Ειρήνη Πέννα

Η Ειρήνη Πέννα επί το έργον © Ειρήνη Πέννα

 

Η Ειρήνη Πέννα έχει στο ενεργητικό της οχτώ ατομικές εκθέσεις:
2005 Δημοτικό Θέατρο Κερκύρας
2006 πολυχώρος τέχνης « Mask Café»
2006 εκθεσιακός χώρος Ανεμόμυλος Γαρίτσας
2010 Gallery Tenedos Corfu
2011 Κερκυραϊκή Πινακοθήκη
2012 Personal Affairs Design
2013 Porto Rio
2013 Sette Venti

και συμμετοχή σε 68 ομαδικές εκθέσεις σε Αθήνα, Βόλο, Ναύπακτο, Λευκάδα, Πάτρα, Άνδρο, Σίφνο, Χανιά, Κέρκυρα, Ιταλία.

 

Η όμορφη και χαρισματική καλλιτέχνης Ειρήνη Πέννα © Ειρήνη Πέννα

Η όμορφη και χαρισματική καλλιτέχνης Ειρήνη Πέννα © Ειρήνη Πέννα

 

Συμμετείχε στις εκθέσεις Chianciano Art Museum, Comune Agliano Terme (Italia), Premio internazionale Tokyo 2011 και Μέγαρο λόγου και τέχνης Πάτρας, Πανεπτανισιακή Έκθεση Ζωγραφικής Λευκάδας, Πολιτιστικό χώρο « International Action Art» του Ομίλου Unesco, Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, Gallery Enigma Αθήνα, Designer’s dot Gallery Αθήνα, Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός Αθήνα.

Έχει πάρει 1ο βραβείο από τον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσού Αθήνας και από το Chianciano Art Museum Italy.

Είναι μέλος της Εικαστικής Κερκυραϊκής Ένωσης, του Φυσιολατρικού Συλλόγου Πάτρας, του Συλλόγου Νέων Καλλιτεχνών Πάτρας, του Συλλόγου Πατρινών Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών, της Φωτογραφικής Λέσχης Κερκύρας, της Πανελλήνιας Ένωσης Λόγου και Τέχνης και της Unesco Ν. Πειραιώς και Νήσων και δίνει το ενεργό παρόν σε καλλιτεχνικές διοργανώσεις.

 

Αναφορά στον Νταλί © Ειρήνη Πέννα

Αναφορά στον Νταλί © Ειρήνη Πέννα

Έχουν γράψει για την δουλειά της η Ηρα Παπαποστόλου Κριτικός & Ιστορικός Τέχνης, η Εύα Περδίκη Ιστορικός Τέχνης, Μαρίνα Παπασωτηρίου επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης Κέρκυρας, η Μαρίνα Μαυρομιχάλη Επιμελήτρια της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης, η Μαρία Πλασκασοβίτη με σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης και του πολιτισμού, και ο Παναγιώτης Μαυρόπουλος Συγγραφέας, Ζωγράφος και ο Δρ Νικόλαος Παπαδημητρίου Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. Ιονίου Πανεπιστημίου. Έργα της βρίσκονται στην Κινεζική Πρεσβεία Αθηνών, στο Δημ. Θέατρο Κερκύρας, στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη και σε Ιδιωτικές Συλλογές.

 

Χωρίς τίτλο © Ειρήνη Πέννα

Χωρίς τίτλο © Ειρήνη Πέννα

Αν και σεις θέλετε να έρθετε σε επαφή με τα έργα της ζωγράφου Ειρήνης Πέννα, τότε μπορείτε να επισκεφτείτε για περισσότερες πληροφορίες το προσωπικό της blog irinipenna ή την σελίδα της στο Facebook.

Ρουά ματ από την ζωγράφο Ειρήνη Πέννα αναρτήθηκε: 27 Σεπτεμβρίου, 2015 από το Σπίτι και Διακόσμηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *