Η τέχνη της μαρκετερί

Η τέχνη της μαρκετερί αποτελούσε πάντα σημαντικό στοιχείο στην διακόσμηση των επίπλων.

 

Η τέχνη της μαρκετερί είναι η διακοσμητική εργασία η οποία αποτελείται από την δημιουργία περίτεχνων σχεδιων και την εφαρμογή τους πανω στο ξύλο (πχ. έπιπλα) μέσω της εισαγωγής ξυλόφυλλων (καπλαμά), φύλλων χαλκού, μπρούτζου, ασημιού κ.α. που εφαρμόζουν πάνω στο έπιπλο. Με απλά λόγια, είναι ένα λεπτό πάζλ ξύλου ή μετάλλου που εφάπτεται πάνω στο έπιπλο δημιουργώντας μια ιδιαίτερη αισθητικά επιφάνεια. Είναι δηλαδή στις περισσότερες περιπτώσεις η ένθετη διακόσμηση με ξυλόφυλλα.

 

ide Μαρκετερί (Marquetry) 002

Λουλούδια με την τεχνική μαρκετερί σε τραπέζι του 1680.

Η αξιοποίηση του ξύλου με αυτόν τον τρόπο ακούει στο όνομα Μαρκετερί, από την λέξη marqueterie (ορθή ορολογία Marquetry). Το πάχος των φύλλων που εφαρμόζονται στο ξύλο κυμαίνεται ανάμεσα σε 0,5 χιλιοστά και φτάνει έως και τα 10 χιλιοστά, ανάλογα με την χρήση για την οποία προορίζεται. Η ομορφιά του μαρκετερί εκφράζεται κυρίως μέσω της ποικιλίας των υφών και των χρωμάτων που μας προσφέρει ο καπλαμάς. Από τα 90.000 είδη ξύλου που είναι γνωστά στον άνθρωπο, χρησιμοποιούνται περίπου τα 580 είδη, ενώ εμπορικά είναι διαθέσιμα λιγότερα από 100. Η λέξη καπλαμάς αποτελεί την εμπορική ονομασία της έννοιας «διακοσμητικό ξυλόφυλλο».

 

ide Μαρκετερί (Marquetry) 006

 

ide Μαρκετερί (Marquetry) 004

 

Ιστορικά, η τεχνική μαρκετερί προήλθε από την Φλωρεντία του 16ου αιώνα. Μαρμάρινες πλάκες εντοιχισμένες με σκαλιστά μάρμαρα και πολύτιμους λίθους κοσμούσαν τα παλάτια της εποχής εκείνης. Έως σήμερα η τεχνική μαρκετερί έχει βρει εφαρμογή σε έπιπλα όπως τραπεζαρίες, μπουφέδες, ντουλάπες, πίνακες αλλά και σε ιδιαίτερες κατασκευές όπως μουσικά όργανα, μπαστούνια κ.α.

Η τέχνη της μαρκετερί αναρτήθηκε: 9 Σεπτεμβρίου, 2015 από το Σπίτι και Διακόσμηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *